Kysymyksiä ja vastauksia

Vaivaako allergia vai Allergiaohjelma? Sujuuko arki allergiasta huolimatta vai sen tahtiin?

Laita kysymyksesi - professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastaavat viikon kuluessa tällä palstalla.

 

Kysyttyjä kysymyksiäViimeksi kysyttyä

Aluksi suunpielissäni oli haavat, mutta nyt ne ovat muuttuneet ihottumaksi. Tämän jälkeen huomasin myös, että ylä- sekä alahuuliini on ilmestynyt näppylöitä joista välillä vuotaa jotain nestettä. Mistä voisi olla kyse ja miten sitä hoidan? B-12 vitamiinin puutteesta ei ainakaan ole kyse, sillä otan päivittäin tabletin.
Onko pippuriyliherkkyydelle mitään tehtävissä, paitsi välttää pippuria sisältäviä ruokia? Yliherkkyys iski yllättäen joitakin kuukausia sitten. En ole yliherkkä muulle kuin äyriäisille eli olen pystynyt syömään lähes kaikkea muuta tähän asti.
Siis minulle on todettu nokkosrokko ja allergia antihistamiinia kohtaan. Mitä voin siis syödä kutiamisen ja paakkujen helpottamiseen?
Hei,
Satunnainen kumppanini on allerginen kalalle ja kun minä syön kalaa, niin en voi suudella häntä seuraavan noin vuorokauden aikana. Yleensä ennakointi auttaa, mutta joskus tilanteet tulevat niin yllättäin, että etukäteen suunnittelu ei onnistu. Onko mitään mitä voisin kalan syönnin jälkeen tehdä, mikä mahdollistaisi huulikosketuksen? Onko yleensä kyseessä esimerkiksi jokin suuhun jäänyt pieni...
1v 8kk tyttö, tehty pähkinäallergioista verikokeet. Maapähkinän osalta IgE-arvo oli 15 ja tarkemmissa komponenttitutkimuksissa SrArah2E oli koholla arvolla 4. Sen perusteella lääkäri kehotti jättämään maapähkinän kotikokeilun kokonaan ja määräsi varuiksi Epipenin. Uudet verikokeet otetaan vuoden päästä ja katsotaan sitten jatkoa. Muista pähkinöitä voimme kuulemma kokeilla varovasti kotona. Niistä ...
Lapsella peruna-allergia, syö pakasteperunaa. Voinko antaa "kotipakastettua" perunasosetta/keitettyä perunaa? Onko teollisesti tehty pakasteperuna erilaista kuin itse pakastettu?
Hei, olen 42-vuotias nainen. Iho hieman atooppinen. Minulle on tehty nuorena allergiatestit ennen koiran hankintaa, eikä koira-allergiaa todettu. Mitään allergioita ei koskaan muuten ole ollut, mutta kissalle olen huomannut reagoivani teini-ikäisestä lähtien (nenän vuotoa, huulen turpoamista). Koiria ollut kotona viimeiset 17 vuotta, enkä koskaan ole saanut koirista oireita. Viimeisimmästä koirast...
Olisko kyseessä allergia kun yhden yön jälkeen iho tuntui omituiselta ja aloin koskea sitä ja aivan kuin se olisi muuten puutunut, mutta raapinen tuntui pelkästään vahvasti. Tätä on kulunut tosi pitkään ja suihkussa käydessä tulikuuma vesi tuntuu todella hyvältä paikoissa missä tätä tuntuu eniten ja niitä kutittaa. Koko vartalossa on sama fiilis ja se tuntuu omituiselta kun ei enää ole sitä normaa...
Hei! Sain joskus nuorempana allergisen reaktion omenasta, ja sen jälkeen olen jollakin tavalla traumatisoitunut pelkäämään kasvisten syöntiä. Lääkärini epäilee allergian olevan ristiallergiaa koivun kanssa, mutta silti kotona testaaminen ruoka-aineita maistamalla pelottaa minua. Miten voisin päästä tästä pelosta yli? En ole varma olenko edes allerginen kaikelle, mitä välttelen.
Koiranpentu tuli taloon vajaa 4 kk sitten. Mistä kertoo veren IgE-arvon nousu arvosta 4,8 arvoon 13? Altistuminen tietysti nyt suurta, joten voiko arvon nousu olla tilapäistä ja siedättymistä ajan kanssa tapahtua? Vai onko noususuuntainen Ige-arvo "huono merkki"?