Kysymyksiä ja vastauksia

Vaivaako allergia vai Allergiaohjelma? Sujuuko arki allergiasta huolimatta vai sen tahtiin?

Laita kysymyksesi - professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastaavat viikon kuluessa tällä palstalla.

 

Kysyttyjä kysymyksiäViimeksi kysyttyä

Hei, minulle todettiin keväällä soija-allergia. Mieltäni on nyt jonkin aikaa vaivannut, että pystyykö soija-allerginen syömään ruokia, jotka sisältävät soijalesetiiniä? Netistä löytyy paljon väittämiä molempiin suuntiin, enkä tahtoisi oireiden jatkuvan sen takia, että syön niitä.
Luin vastauksenne jonkun kobolttiallergiakysymykseen. Itselläni on kobolttiallergia ja voin sanoa että ihotautipoliklinikalla todellakin käskettiin välttää B12-vitamiinia kuten kysyjäkin kirjoitti.

Tarkennuksena vastaukseesi että syötynä B12 nimenomaan purkista (monivitamiini) omalla kohdallani pahensi ihottumaa (uusia vesikelloja). Monipuolisen ruokavalion sisältämää b12-vitamiinia en ole vält...
Kysyn tästä kun minulla on jodiallergia, röntgenissä käytettyjen varjoaineiden jälkeen ilmennyt tosi paha naamalle ja kaulalle ja ylälateraaliosaan punainen ihottuma niinku mannaryynit punaiset. Voikohan tämä sama jodiallergia tulla ruoka-aineista ja aiheuttaa myös jatkuvan kylmän tuntuista niinku olisi tulehdus?Mikään toinen vaiva ei aiheuta että olisi kylmä olen lääkäreiltä kysynyt omista asiois...
olenko allerginen kaikille pippureille, jalapenolle, chilille ja pähkinnöille? näistä kaikista minulta lähtee ääni, yskittää ja ahdistaa henkeä. onko nämä normaaleja oireita? voiko niitä hoitaa?
Miksi julkisilla paikoilla kuten esimerkiksi kauppakeskukset ja lentokenttien odotusaulat sallitaan eläimet kuten koirat. Minulle tulee näistä aina allergiareaktioita ja ihmettelen miksi eläimet asetetaan ihmisten terveyden edelle. Usein koirien tuominen julkisiin tiloihin on lähinnä näiden omistajoen laiskuutta tai hämärtynyt ymmärrys eläinten parhaasta. Koen allergikkona olevani täysin toissijai...
Vävyllä kumina-allergia hengenvaarallinen. Voiko tulla mökille, jonka vieressä on kuminapelto?
Olen allegikko ja astmaatikko. Huomasin, että takaravoissa on punainen läiskä, joka vähän kuumottaa ja siinä ei ole kasvanyt hiuksia. Ei kutise, mutta inhottavassa kohdassa keskellä takaraivoa.
Mitä on happisaturaatio ja pitäisikö astmaatikon seurata PEF-arvojen lisäksi happisaturaatiota? Jos pitäisi, millainen arvo on riittävä?
Olen aikuinen, ja olen syntymästäni asti ollut allerginen maitoproteiinille. Olin myös vauvana äitini maidolle allerginen. Kysymys kuuluu: voinko itse saada allergisia oireita omasta äidinmaidostani, jos tulen raskaaksi?
1) Milloin astmatutkimuksen yhteydessä tehdään histamiinialtistuskoe? Entä milloin kyseeseen tulee metakoliinikoe?
2) Lisäävätkö toistamiseen tehdyt histamiinialtistukokeet herkkyyttä histamiinille vai päinvastoin?