Kysymyksiä ja vastauksia

Vaivaako allergia vai Allergiaohjelma? Sujuuko arki allergiasta huolimatta vai sen tahtiin?

Laita kysymyksesi - professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastaavat viikon kuluessa tällä palstalla.

 

Kysyttyjä kysymyksiäViimeksi kysyttyä

Voiko pähkinä-allerginen syödä kookospähkinää?
Sain Propralia (10 mg) tykytykseen (ja sitä kautta jännitys-/ahdistusoireisiin). Unohdin mainita koivuallergiastani, johon etenkin viime keväänä liittyi "siitepölyastmaa" Uskallanko käyttää Propralia? Kevät on jo pitkällä ja katupölykausi alkanut. Kuivaa, puuskittaista yskää jo ilmennyt. Tiedä häntä, johtuuko enemmän katupölystä vaiko parista otetusta Propralista?
Missä tilanteessa astmapotilaalle aloitetaan kortisonitabletit suun kautta? Jos flunssassa jatkuu limainen yskä, niin milloin kortisonisuihkeen tuplauksen jälkeen otetaan vielä tabletit käyttöön?
Saan joistakin ruoka-aineista ja juomista kurkkutorveeni muutaman päivän kestävän kivun, tunnusteltaessa tuntuu paiseelta, voisiko olla mahdollista. Olen herkistynyt p-phenyleenidiamiinille, hajuisteille ja parabeeneille, väreistä myös testien yhteyessä varoiteltiin.
Olisi lisäkysymys täällä aiemmin esitettyyn aiheeseen "Voiko ihminen olla allerginen toiselle ihmiselle?" Mitäs sitten tehdään, jos tämä henkilö, jolle epäilee olevansa allerginen, sattuu olemaan aviopuolisosi? Kiitos jo etukäteen vastauksista.
Hei, Olen hankkimassa koiraa ja kävin allergiatesteissä koska saan joskus lieviä iho-oireita (kutinaa ja punoitusta) koiran syljestä. Silmä-, nenä- tai hengitystieoireita en ole huomannut vierailuillani koiratalouksissa useita tunteja. IgE arvot olivat nyt koholla n.1,6 kU/I. Lapsena perheessäni jouduttiin luopumaan koirasta isälläni puhjenneen astman vuoksi. Kysyisinkin, että uskallanko hankkia k...
Allerginen aspiriinille ja johdannaisille olen. Ns. Asa-allergia siis. Olen saanut kyseisistä tuotteista voimakkaan anafylaktisen shokin noin 4 kertaa elämäni aikana. Kysymys kuuluu: Onko näistä aiheutunut mahdollisia keuhkovaurioita? Entä olenko mahdollisesti altistunut myös ampiaisen pistoille?
Astma ja yskänlääkkeet? Voiko flunssassa käyttää jotain tavallista yskänlääkettä limaisen yskän hillitsemiseksi? Nostan aina Flixotiden (2+2) 3+3 tai tarvittaessa 4+4 annokseen flunssassa, mutta se tehoaa vastaa muutaman päivän jälkeen yskään. Voinko käyttää esim. limaa pilkkovia lääkkeitä?
Moikka! Minulla on nyt hieman erikoinen kysymys, voiko ihminen olla allerginen toiselle ihmiselle?

Olen 25-vuotias nainen ja kärsinyt atooppisesta ihosta sekä erinäisistä allergioista teini-iästä saakka. Useiden vuosien ajan iho-oireilleni yritettiin löytää syytä, mutta lopulta lääkärit totesivat, ettei atooppinen ihoni välttämättä tarvitse syytä reaktioonsa, välillä se vain menee paremmaksi ja...
Kysyn lääkkeistä, Propral 40mg ja Glukosamiini-combi, molemmista tullee sellainen olo, että en saa kunnolla henkeä, etenkin aamulla. Tunne ei ole astman tapaista vaan pitää ajatuksen kanssa vetää henkeä. Olen allerginen monille lääkkeille. Kiitos etukäteen. Terv. Aila