Kysymyksiä ja vastauksia

Vaivaako allergia vai Allergiaohjelma? Sujuuko arki allergiasta huolimatta vai sen tahtiin?

Laita kysymyksesi - professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastaavat viikon kuluessa tällä palstalla.

 

Kysyttyjä kysymyksiäViimeksi kysyttyä

Hei! Ammatinvalinta askarruttaa. Olen 52-vuotias yliopiston käynyt nainen ja atooppinen ihottuma on vaivannut koko ikäni. Aloin opiskella suuhygienistiksi, koska en ole löytänyt toimistotöitä lääkealan hallintotehtävistä, joissa olin ennen työttömäksi jäämistä. Tärkein motiivini hakeutua uuteen koulutukseen oli hoitoalan työllistävyys. Ihoni oireilee aaltoilevasti useimmiten ilman erityistä syytä....
Hei! Meille tuli kani taloon reilu kuukausi sitten. Mies saa ilmeisesti siitä allergiaoireita, aivastelua,nenän tukkoisuutta ja yskää enimmäkseen, joskus ottaa myös hieman henkeen. Pitääkö meidän luopua kanista, vai voiko mies siedättyä sille (kuinka nopeasti näkyy jos voi?). Jos kanin vie ulos, niin kuinka pian oireiden pitäisi helpottaa, jos on kaniallergia? Tietäisi,että kojtuuhan oireet kanist...
Hei, Minulle on todettu siitepölyallergia koivulle, pujolle, lepälle ja timoteille. Olen vuosia kärsinyt siitepölyaikana vatsavaivoista ja kuvottavasta olosta, johon ei oikein mikään tahdo auttaa. Oireeni pahenivat siedätyshoidon aikana, jonka lopetin kesäkuussa 2015 juuri tuon huonon olon ja vatsaoireiden takia. Vaivaani on tutkittu myös useaan otteeseen lääkärillä, mutta mitään ei ole tähän menn...
Bepanthen sisältää manteliöljyä. Emme tienneet tätä ennen ja olemme käyttäneet sitä tyttärellemme, joka on voimakkaasti mantelille allerginen. Voiko hänelle kuitenkin tulla voimakas reaktio voidetta laitettaessa rikkinäiselle iholle? Hän oireilee anafylaktisesti useille eri pähkinöille ja mantelille. Tähän asti ei kuitenkaan Bepanthenin käytössä ole ollut ongelmaa.
Elivo-hiusravinne, jota saa apteekista, sisältää Sarviapilan siemenöljyä. Voiko tämä olla allergiaa aiheuttavaa ja jos voi, niin onko sillä vaikutusta kun kyseessä on öljy? Tarkoitan siis, että onko turvallisempi öljynä vaiko kenties toisin päin?
Minulla on ollut jo puoli vuotta kovaa kutinaa, kipua ja kirvelyä silmäluomissa. Mitkään silmätipat ja voiteet eivät ole auttaneet. Samoin antibiooteista ei ole ollut hyötyä. Allergiatesteissä paljastui nikkeliallergia. Mikä avuksi?
Hei! Olen 64-vuotias nainen. Minulla on ollut tekohampaat yli 40 vuotta ja nyt luulen, että olen herkistynyt niille. suussa tuntuu kitalaessa ja kielessä kirvelyä ja tinnitusta tullut korviin. olen kärsinyt näistä jo kolme kuukautta ja tuntuu, että vaiva paranee osittain, kun olen yön ilman hampaita. Muutenkin olen nuoresta asti ollut allerginen pesuaineille sekä eri rasvoille. miten minun kannatt...
Aluksi suunpielissäni oli haavat, mutta nyt ne ovat muuttuneet ihottumaksi. Tämän jälkeen huomasin myös, että ylä- sekä alahuuliini on ilmestynyt näppylöitä joista välillä vuotaa jotain nestettä. Mistä voisi olla kyse ja miten sitä hoidan? B-12 vitamiinin puutteesta ei ainakaan ole kyse, sillä otan päivittäin tabletin.
Onko pippuriyliherkkyydelle mitään tehtävissä, paitsi välttää pippuria sisältäviä ruokia? Yliherkkyys iski yllättäen joitakin kuukausia sitten. En ole yliherkkä muulle kuin äyriäisille eli olen pystynyt syömään lähes kaikkea muuta tähän asti.
Siis minulle on todettu nokkosrokko ja allergia antihistamiinia kohtaan. Mitä voin siis syödä kutiamisen ja paakkujen helpottamiseen?