Vahvista sietokykyä

 

Vahvista sietokykyä!

Elävä ja monimuotoinen ympäristö on terveytemme perusta. Toimiakseen tasapainoisesti immuunipuolustus tarvitsee haasteita, joita nykyinen elämäntapa ei tarjoa riittävästi.

Ihon, hengitysteiden ja erityisesti suoliston kautta ihmisen luontaisen immuniteetin toimintaan vaikuttaa suuri joukko erilaisia pieneliöitä, jotka ovat valtaosin mikrobeja – viruksia, bakteereja, homesieniä ja alkueläimiä. Luontaisen immuniteetin kehitys näyttää jäävän vajaaksi kaupunkimaisessa ja hygieenisessä ympäristössä.

 

Vahva luontosuhde, terveempi lapsuus

Allergiaohjelma rohkaisee ihmisiä yleistä terveyttä ja immuunipuolustusta vahvistavaan elämäntapaan, kuten liikuntaan ja luonnossa tapahtuvaan toimintaan. Partio, luontoleirit ja -retket, marjastus ja sienestys, puutarhanhoito – siinä hyviä aineksia kohti terveellisempää tulevaisuutta.

- ”Lapsilta saisi ottaa kengät pois heti kesäkuun alussa ja antaa ne takaisin vasta elokuussa. Pieni
lika kynsien alla ei tee pahaa”, vakuuttaa professori Tari Haahtela.

Sietokykyä voi lisätä aktiivisesti eri keinoin. Pistos- tai kielenalussiedätyshoidolla oireet ja lääkkeiden tarve vähenevät jopa 80-90 prosentilla. Vauvojen rintaruokintaa tulisi jatkaa vähintään 4-6 kuukautta, mutta kiinteää ruokaa voidaan antaa imetyksen ohella jo 4 kuukauden jälkeen. Mitään ehkäiseviä ruokavalioita ei kannata käyttää.

 

Joskus välttäminen on ainoa keino

Allergiaa aiheuttavan tekijän välttäminen on usein tarpeen silloin, kun oireilu on voimakasta, mutta tilanteen rauhoituttua on pikemmin käytettävä menetelmiä, jotka vahvistavat sietoa.

Allergeenien välttäminen kokonaan on lähes mahdotonta, eikä allergeenien välttämisestä ole pitkäkestoista kliinistä hyötyä kuin poikkeustapauksissa. Vain ihon kontaktiallergiassa allergeenin välttäminen on edelleen keskeinen strategia.