Tunnista ja hoida vakavat allergiat ajoissa

 

Tunnista ja hoida vakavat allergiat ajoissa

Allergiaohjelma ei vähättele allergioiden merkitystä vaan päinvastoin. Allerginen astma, atooppinen ihottuma, nuha ja ruoka-allergiat heikentävät ratkaisevasti elämänlaatua ja aiheuttavat kroonisuudellaan suuret kustannukset yhteiskunnalle.

Suuntaa on kuitenkin muutettava niin, että niukat voimavarat keskitetään vaikeimpien tapausten hoitoon ja lievempien oireiden hoitoon viestitetään uudet ohjeet niin perusterveydenhuollolle kuin väestölle.

Allergian yleisyyden takia myös vaikeasti oireilevia potilaita on paljon, ja terveydenhuollon on suunnattava voimavaroja heidän hoitoonsa ja heidän toimintakykynsä säilyttämiseen. Vaikeat oireet aiheuttavat myös valtaosan kustannuksista. Sairauden ennakoiva ja hyvä hallinta voi vähentää kustannuksia merkittävästi.

 

Täsmädiagnostiikkaa tarvitaan

Allergiaohjelman tarkoituksena on priorisoida vakavat allergiset vaivat. Esimerkiksi astmaoireet diagnosoidaan heti, allergiatestauksen laatua parannetaan ja potilaiden oireita hoidetaan tehokkaalla lääkityksellä, mutta myös vahvistamalla immuunijärjestelmää esimerkiksi siedätyshoidolla. Siedätys ja oikeat välttämisen ohjeet vaativat täsmädiagnostiikkaa – pitää tietää, mikä allergeeni on syypää.

 

Lisätietoa vakavista allergioista:

 Anafylaksia = vaikea, henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio

Erkka Valovirta puhuu anafylaksiasta 2013 

Vaikean allergian hoito kansalaistaidoksi: adrenaaliruiske reiteen ja soitto hätänumeroon 112

Benny hoitaa anafylaksiapotilaita

"Ei pähkinöille"