Asennoidu allergiaan uudelleen

 

Asennoidu allergiaan uudelleen

Allergian syy näyttää olevan enemmän suojaavien elämäntapa- ja ympäristötekijöiden väheneminen kuin riskitekijöiden lisääntyminen. Saasteet, kemikaalit ja ruoan lisäaineet eivät ole tehneet suomalaisista allergisia, vaan sananmukaisesti luonnoton kaupunkielämä betonin ja asfaltin keskellä.

Ihmisen immuunipuolustus vauvasta vaariin kaipaa vielä maata, multaa ja navettaa – maassa möyrivä lapsi vahvistaa allergiaterveyttään, sillä allergiat kavahtavat luonnossa kulkijaa.

 

Uusi käsite: Allergiaterveys

Allergiaterveydellä tarkoitetaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia allergiasta huolimatta. Ihminen voi olla oireeton ja toimintakykyinen, vaikka onkin allerginen. Allergia on enemmän yksilöllinen ominaisuus kuin sairaus silloin, kun allergian aiheuttama haitta on vähäinen.

Älä missään nimessä vältä allergian aiheuttajia turhaan. Positiivinen ihopistokoe ei merkitse kliinisesti merkittävää allergiaa, vaan löydös on suhteutettava oiretietoihin. Mikään testi ei tee potilaasta allergista! Ruoka-aineita ei pidä poistaa ruokavaliosta pelkän testituloksen takia.

 

Turhat dieetit roskakoriin

Ruoka-allergiaan liittyy paljon kuviteltua allergisuutta ja turhaa ruoka-aineiden välttämistä. Erityisruokavaliolla olevien lasten määrä on liian suuri. Tarpeeton välttäminen on haitallista. Se voi vaarantaa lapsen tärkeiden ravintoaineiden saantia, lisätä vakavien allergiareaktioiden vaaraa vahinkoaltistumisen yhteydessä ja vääristää lapsen käsitystä ruoasta.

Allergiaohjelmassa ruoka-allergioiden diagnostiikkaa on tarkoitus yhtenäistää ja erityisruokavalioiden käytölle luodaan selvät kriteerit.