Lapsen tuhat ensimmäistä päivää ohjaavat terveyttä läpi elämän – nämä kolme tapaa tukevat vastasyntyneen suolistomikrobistoa

10.6.2020

Ihmisen suolistossa on reilu kilo mikrobeja, kuten bakteereja, viruksia ja sieniä. Tuo pääasiallisesti bakteereista koostuva mikrobisto vaikuttaa suuresti esimerkiksi ruoansulatukseen ja puolustusjärjestelmään. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin maanantaina, millainen rooli suolistobakteereilla on ihmisen terveyden kannalta.

Ihmisen mikrobiston on havaittu olevan yhteydessä muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, tiettyihin syöpiin ja allergioihin. Tieto on herättänyt tutkijoissa toiveen, että sairauksien riskiä voitaisiin pienentää tukemalla jo vastasyntyneen mikrobistoa.

Lapsen tuhat ensimmäistä päivää eli kolme vuotta tunnetaan herkkyyskautena, johon moni elinikäinen terveyteen vaikuttava asia juontaa juurensa. Suolistomikrobiston on huomattu olevan keskeisessä asemassa ohjaamassa lapsen fysiologista kehitystä.

Lisäksi suoliston bakteereilla on havaittu olevan vaikutusta jopa temperamenttiin. Suolistomikrobiston lähettämät signaalit nimittäin kulkeutuvat verenkierron ja muiden signaalivälitysten kautta keskushermostoon asti, kertoi Helsingin yliopiston mikrobiologian dosentti Anne Salonen Viiden jälkeen -ohjelmassa maanantaina.

Näin pidät huolta suolistobakteereista

Vauvan mikrobiston kehittymistä suotuisaan suuntaan voi tukea alatiesynnytyksellä, imetyksellä ja antibioottien välttämisellä. Myös probioottituotteilla voi tukea lapsen kehittyvää mikrobistoa.

Suolistobakteereista kannattaa toki huolehtia aikuisenakin. Se onnistuu esimerkiksi syömällä monenlaista kuitupitoista ruokaa. Ei kannata kuitenkaan unohtaa, että mikrobiston ohella ihmisen terveyteen vaikuttavat olennaisesti perimä, elintavat ja ympäristö.

Lähde: MTV Uutiset 9.6.2020

 

« Takaisin