Siitepölykausi ollut tähän mennessä heikko, vaikka se alkoi äärimmäisen aikaisin

14.5.2020

Siitepölykausi alkoi tänä vuonna maan eteläosassa jo tammikuussa.

Siitepölykausi on ollut tänä keväänä tavanomaista heikompi, vaikka se alkoikin poikkeuksellisen aikaisin, sanoo projektitutkija Sanna Pätsi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.
 
Tällä hetkellä maan eteläosassa kukkii koivu, ja koivun siitepölyä voi kulkeutua maan länsiosiin.

- Tällä hetkellä koivun kukinta etenee kohti pohjoista vähitellen. Ihan vielä kukinta ei ole maan keskisessä osassa alkanut, mutta pian se alkaa myös siellä, Pätsi sanoo.

Leppä on pääosin jo kukkinut koko Suomessa, mutta osassa Lappia on vielä heikkoa kukintaa.

Siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin, sillä maan eteläosassa talvi oli lämmin. Maan eteläosissa pähkinäpensas aloitti kukinnan jo tammikuun loppupuolella ja leppä alkoi kukkia helmikuun alussa.

Myös koivun kukinnasta odotetaan heikkoa. Pätsin mukaan syynä on sääolojen lisäksi se, että koivu on kukkinut kahtena edellisenä vuonna voimakkaasti.

Heinän kukinta ei ole vielä alkanut, mutta Pätsin mukaan se alkaa todennäköisesti maan eteläosista lähiviikkojen aikana, mutta heinän siitepölymäärää ei voi ennustaa kovin paljon etukäteen.

Siitepölyallergikot seuraavat oireitaan tarkemmin

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo, että liiton neuvontapuhelimeen on tullut jonkin verran kyselyitä siitepölystä.

- Tuntuu, että ihmiset oireilevat vähän enemmän, vaikka siitepölymäärät eivät ole niin runsaita kuin parina aikaisempana vuonna, Vuorenmaa sanoo.

Hän arvelee syyksi sen, että ihmiset koronapandemian aikana kuuntelevat tarkemmalla korvalla oireitaan.

Neuvontapuhelimeen on tullut yhteydenottoja myös suojamaskeista. Osa astmaa sairastavista käyttää suojaimia, jotka on tarkoitettu nimenomaan käytettäväksi katupölyä ja siitepölyä vastaan.

- He ovat olleet huolissaan, että mistä niitä suojaimia voi ylipäätään saada, että he voivat edes vähän käydä ulkona, Vuorenmaa sanoo.

Vuorenmaan mukaan suojaimia oli saatavilla kolme viikkoa sitten, kun katupölytilanne oli pahimmillaan.
 
Lähde: STT / Viivi Salminen 13.05.2020

 

« Takaisin