Sairastuuko ihminen, jos hän ei mene ikinä ulos?

16.4.2020

Mieli ja keho tarvitsevat kosketuksen luontoon, jotta ne voivat hyvin.

Mikäli kysyjä tarkoittaa sitä, olemmeko turvassa tartuntataudeilta, jos emme avaa kotiovea, niin vastaus on kyllä, todennäköisesti olemme. Ihmisethän tartuttavat toisiinsa monenlaisia taudinaiheuttajia, vaikkapa nyt koronavirusta.

Pysymällä sisällä vältämme todennäköisesti myös monet tauteja välittävät eläimet, kuten myyrät, jotka levittävät Puumala-virusta. Sisätiloissa emme myöskään kosketa maaperää, missä muhii esimerkiksi Clostridium tetani -bakteereja ja muita haitallisia mikrobeja.

Ulkoilmassa leijuu ilmansaasteita ja pienhiukkasia, jotka aiheuttavat sairauksia. Sisällä säästyy myös siitepölyltä, joka on tärkein suomalaisten allergeeni: yli miljoona suomalaista saa siitä oireita.
 
Entä mitä jäämme paitsi, jos pysyttelemme aina sisällä? Ihossamme ei synny D-vitamiinia ilman auringonvaloa, mutta toisaalta D-vitamiinia saa valmisteenakin.
 
Jäisimme vaille luontoa! Olemme niin sidoksissa elonkehään, ettei elimistömme edes kypsy ilman sitä: puolustusjärjestelmämme ja sietokykymme tarvitsevat kosketuksen luontoon, jotta ne kehittyvät terveesti.

Tätä on tutkittu Suomen ja Venäjän rajalla. Sisätiloissa oleskelevat steriilit suomalaiset sairastavat muun muassa keliakiaa, diabetesta ja masennusta paljon enemmän kuin ulkona enemmän aikaa viettävät venäläiset.

Luonnon merkitys hyvinvoinnillemme ja terveydellemme on niin kokonaisvaltainen, että sitä on vaikea yksilöidä. Tiedetään kuitenkin, että mielemmekin tarvitsee sitä.

Jos minulta kysytään, ihminen sairastuu vääjäämättä, jos hän ei mene koskaan ulos. Ihmistä ei ole tehty neljän seinän sisälle. Ne riskit, jotka sisällä vältetään, ovat paljon pienempiä kuin hyödyt, jotka ulkoa saa.

Vastaajana Kimmo Saarinen, tutkimusjohtaja, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti.
 
Lähde: Tiede-lehti 5/2020 (15.4.2020)

 

« Takaisin