Sähkötupakan höyry tekee keuhkobakteereista haitallisempia ja saa ne aiheuttamaan enemmän tulehdusta

31.12.2019

Tarvitsemme kiireesti lisää tietoa sähkötupakoinnin pitkäaikaisvaikutuksista, jotta ihmiset voivat tehdä tietoon pohjautuvan valinnan siitä, sähkötupakoivatko he vai eivät, kirjoittavat tutkijat Deirdre Gilpin ja Michael Tunney.

Keuhkoissa usein esiintyvät bakteerit muuttuvat sähkösavukkeen höyrylle altistuttuaan haitallisemmiksi ja aiheuttavat enemmän tulehdusta tavalla, joka voisi johtaa sellaisiin sairauksiin kuin COPD ja astma.
 
Krooninen keuhkosairaus juontuu infektion ja inflammaation eli tulehduksen välisestä monimutkaisesta vuorovaikutuksesta, jota tupakansavun myrkylliset vaikutukset voivat entisestään vaikeuttaa. Tiedetään, että tupakka on pahaksi ja sen seurauksena monet tupakoitsijat ovat siirtyneet sen sijaan höyrystämään sähkösavukkeita vaporisaattorilla.
 
Mutta onko sähkötupakointi vähemmän haitallista kuin tupakointi? Tämä kysymys on jakanut alan asiantuntijoita. Jotkut, mukaan lukien Englannin kansallinen kansanterveysorganisaatio Public Health England, pitävät kiinni siitä, että sähkötupakointi on vähemmän haitallista ja kelpo tapa auttaa ihmisiä lopettamaan tupakointi. Toiset taas, kuten Euroopan keuhkolääkärien yhdistys European Respiratory Society, katsovat näytön viittaavan siihen, että sen sijaan, että sähkötupakat auttaisivat, ne pikemminkin torpedoivat ihmisten yrityksiä luopua tupakoinnista.

Sähkötupakoitsijoiden määrä on lisääntynyt dramaattisesti viime vuosina. Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastot osoittavat määrän nousseen 7 miljoonasta vuonna 2011 aina 41 miljoonaan vuonna 2018. Eikä tämä kasvu ole peräisin ainoastaan niistä, jotka ovat vaihtaneet tavallisen tupakan sähkötupakkaan. Äskettäisen amerikkalaistutkimuksen mukaan noin 27 prosenttia lukiolaisista höyrystää sähkösavukkeita nykyään, ja heidän joukossaan on monia, jotka eivät ole tupakoitsijoita.

Maku- ja hajuaineiden valtava valikoima, kiiltävät höyrystinlaitteet ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa osaltaan tekevät sähkötupakoinnista hyväksytympää nuorten keskuudessa. Tälle laajalle joukolle, jotka ovat sähkötupakoitsijoita mutta eivät perinteisiä tupakoitsijoita, sähkötupakoinnin ja tupakoinnin väliset turvallisuusvertailut ovat epäolennaisia – se, mitä he tarvitsevat, on lisää tietoa sähkötupakoinnin suorista vaikutuksista.

Bakteerien kyky aiheuttaa tautia suureni

Bakteerit ovat osallisina tupakointiin liittyvien keuhkosairauksien, kuten bronkiitin eli keuhkoputkentulehduksen ja pneumonian eli keuhkokuumeen, kehittymisessä. Tutkimuksemme tarkasteli keuhkoinfektion tavallisia epäiltyjä (Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus ja Pseudomonas aeruginosa) ja selvitti bakteeritason vasteet, joilla oli mahdollisuus lisätä haittaa ja aiheuttaa pitkäkestoista infektiota. Laboratoriossa kasvatetut bakteerit altistettiin joko tupakoinnille tai sähkösavukkeen höyrystämiselle.
 
Kroonisissa infektioissa bakteereja havaitaan usein keräytyneinä yhteen laajoiksi rakenteiksi, joita sanotaan biofilmeiksi. Biofilmit ovat todellinen haaste, mitä infektiosta eroon hankkiutumiseen tulee: ne ovat fyysisesti vaikeita poistaa, antibiooteille vastustuskykyisempiä ja kehon immuunijärjestelmälle vaikeampia nujerrettavia. Havaitsimme, että joko tupakansavulle tai sähkötupakan höyrylle altistaminen lisäsi biofilmin muodostumista.
Lisäksi oli niin, että kun nämä bakteerit altistettiin tupakoinnille ja sähkötupakan höyrystämiselle, tulehdus keuhkosoluissa lisääntyi. Joissakin tapauksissa höyrystämiselle altistamisen jälkeinen vaikutus oli suurempi kuin vaikutus, joka seurasi tupakansavulle altistamista.

Vertailimme myös sitä, miten Galleria mellonella (isovahakoisa) selviytyi infektiosta, kun infektion aiheuttivat sähkötupakan höyrylle, tupakansavulle tai ei kummallekaan altistetut bakteerit. Tämä on vakiintunut malli, jossa käytetään isovahakoisaa sen mittaamiseen, ovatko bakteerit todennäköisesti haitallisia vai eivät. Bakteerien altistaminen höyrylle tai savulle teki bakteereista virulentimpia eli taudinaiheuttamiskykyisempiä koisan sisällä.

Ei aivan kuin tosielämässä, mutta silti…

Kuten kaikilla tutkimuksilla myös meidän tutkimuksellamme on rajoituksensa. Vaikka laboratoriopohjaiset kokeelliset menetelmämme pyrkivät jäljittelemään tupakointia ja sähkötupakointia niin uskollisesti kuin mahdollista, ne eivät luultavasti tarkalleen onnistu vangitsemaan sitä, kuinka ihmiset oikeassa elämässä polttavat tupakkaa tai höyrystävät sähkötupakkaa.

Käytimme tavallista mautonta nikotiinia sisältävää höyrystintä ja yleisesti käytettyä sähkötupakkaa. Oikeassa elämässä on kuitenkin laaja valikoima laitteita ja tuhansia sähkötupakka-aromeja. Itse asiassa jotkin aromit on erityisesti yhdistetty keuhkovaurioon.

Lisäksi me “höyrystimme” tai “savustimme” bakteereja kerran emmekä mitanneet pitkäaikaisen altistuksen vaikutusta.

Sähkötupakoitsijat vetävät syvempiä henkäyksiä kuin tupakoitsijat, emmekä me niin ollen luultavasti altistaneet bakteereitamme tarpeeksi korkeille höyrypitoisuuksille, joten on mahdollista, että sähkötupakoinnin vaikutukset saattavat keuhkoissa olla suurempia.
 
Mitä tämä tutkimus siis kertoo meille sähkötupakoinnin turvallisuudesta? Todennäköisesti bakteerien altistuminen sähkötupakoinnille tekee ennestään haitallisista bakteereista vaarallisempia ja riski on sama kuin tupakansavulle altistumisen.

Tarvitsemme kiireesti lisää tietoa sähkötupakoinnin pitkäaikaisvaikutuksista – emmekä ainoastaan suorista vaikutuksista keuhkoihin vaan myös niistä vaikutuksista, joita sillä voi olla bakteereihin ja jotka saattavat edistää COPD:n ja astman kaltaisten sairauksien kehittymistä – jotta ihmiset voivat tehdä tietoon pohjautuvan valinnan siitä, sähkötupakoivatko he vai eivät.
 
Lähde: Tekniikan maailma 27.12.2019 (artikkeli on ilmestynyt englanninkielisenä The Conversation -palvelussa; suomentanut Maria Tojkander)

 

« Takaisin