5 uutta potilasta joka päivä – tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät Suomessa huippuvauhtia

16.12.2019

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi sairastua missä iässä tahansa. Nuorimmat potilaat ovat alle 1-vuotiaita, ja keski-ikäisten kohdalla voidaan puhua jo kansantaudista.

Asiantuntijan mukaan Suomen esiintyvyysluvut ovat korkeat koko maailman tasolla.
 
Tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosin saa vuodessa suunnilleen 2 000 suomalaista. Karkeasti jaettuna se tarkoittaa, että joka päivä löytyy noin viisi uutta potilasta.

– Suomen esiintyvyysluvut ovat huippukorkeat, koko maailmankin tasolla, sanoo potilasjärjestö Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto.

Tulehduksellisia suolistosairauksia, joista käytetään myös nimitystä IBD (Inflammatory Bowel Disease) ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolitulehdus.

Ripuli ja vatsakivut tyypillinen oire

Sairaudet aiheuttavat suolen tulehduksen vuoksi erilaisia oireita, joista tyypillisimpiä ovat ripuli ja vatsakivut. Oireet voivat vaihdella voimakkuudeltaan lievistä elämää täysin rajoittaviin.
 
– Suurimmalle osalle löytyy hyvä hoitotasapaino, ja he voivat elää melko normaalia elämää. Pahimmillaan taas potilas on kotinsa vanki, joka ei vessasta kauas liiku.

Eliniän odote on sairauksissa on normaali, mutta sairaudet ovat parantumattomia.

10 vuoden kuluttua diagnooseja on 70 000

Viime vuosina tulehdukselliset suolistosairaudet on Suvannon mukaan opittu tunnistamaan paremmin, kun aiemmin vatsaoireiden selvittämisessä lähdettiin yleensä aina tutkimaan laktoosi-intoleranssin tai keliakian mahdollisuutta.

Potilaiden määrä on kuitenkin lisääntynyt Suomessa niin hurjaa vauhtia, ettei diagnostiikan kehittyminen yksin selitä sitä.

– Nämä sairaudet lisääntyvät aivan valtavasti. Yleistymistä kuvaa hyvin se, että kun 2000-luvun alussa tulehduksellisten suolistosairauksien diagnooseja oli noin 20 000, nyt niitä on 50 000 ja kymmenen vuoden kuluttua jo 70 000.

Keski-ikäisillä jo kansantauti

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi sairastua missä iässä tahansa.

– Valitettavasti tämä lisääntyy myös lapsilla: nuorimmat, joille diagnoosi on tehty, ovat alle vuoden vanhoja. Yleisimmin diagnoosi saadaan 15–35-vuotiaana, ja toinen huippu on yli 60-vuotiailla.

Kansantaudin määritelmänä pidetään yleisesti sitä, että sairastuneita on prosentti väestöstä. Suvanto sanoo, että keski-ikäisten kohdalla yhden prosentin raja on jo ylitetty.

– Kelan tilastojen mukaan parin vuoden kuluttua voidaan jo puhua kansantaudista ikäryhmään katsomatta.

Syytä kasvuun ei tunneta

Vastausta siihen, mistä nopea kasvu johtuu, ei tällä hetkellä ole.

– Geenimuutoksesta se ei ole kiinni, vaikka toki geneettinen alttius vaikuttaa sairastumiseen samalla tavalla kuin muissakin sairauksissa.

Ympäristötekijöistä ei ole onnistuttu osoittamaan mitään yksittäistä selitystä.

– Puhutaan länsimaisista sairauksista, jotka liittyvät siihen, että elämme ylihygieenisessä maailmassa, jossa luontoyhteys on heikentynyt. Myös ruokamme on ylikäsiteltyä ja puhdistettua, kun suoliston mikrobisto tarvitsisi kaikenlaisia bakteereita.
 
Hoitomahdollisuudet ovat hyvät

Sairauden syytä ei tarkkaan tiedetä, joten ei ole myöskään tiedossa keinoja, joilla sitä voisi ehkäistä.

Suvanto huomauttaa, että vaikka Suomen luvut ovat maailman kärkeä, trendi on sama myös muissa länsimaissa.

– Tästä seuraa se, että tulehduksellisia suolistosairauksia ja suoliston mikrobistoa onneksi tutkitaan todella paljon.

Hoitomahdollisuudet ovat Suvannon mukaan Suomessa hyvät jo nyt.

– Lääkkeistä löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Leikkaushoito, kuten avanneleikkaus, on vaihtoehto, kun kaikki muu on kokeiltu.

Jos sairastumista alkaa epäillä, Suvanto kehottaa hakeutumaan tutkimuksiin mahdollisimman varhain.

– Mitä nopeammin diagnoosin saa, ja hoito päästään aloittamaan, sitä parempi. Hoitamattomana sairaus voi pahimmillaan viedä potilaan todella huonoon kuntoon.
 
Lähde: Ilta-Sanomat 12.12.2019

 

« Takaisin