Tutkijat kehittivät vasta-aineen, joka poistaa pähkinäallergian jopa 6 viikoksi

18.11.2019

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet pähkinäallergiaan vasta-aineen, jolla siitä voisi imahdollisesti parantua. Kalifornialaisen Stanfordin yliopiston johtamassa tutkimuksessa herkkyys reagoida pähkinäproteiinille katosi 15 päivän kuluttua siitä, kun yksi vasta-ainepistos oli annettu.

Tutkijat uskovat, että kehitetyllä vasta-aineella allergia voitaisiin vaimentaa 2–6 viikossa.
 
Kyseessä on kuitenkin vasta pienellä tutkimusryhmällä havaitut ja varhaiset todisteet siitä, että vasta-aine on turvallinen, tehokas ja nopea. Aiheesta kirjoitettu tieteellinen artikkeli on juuri julkaistu lehdessä JCI Insight.

Kaksoissokkotutkimuksessa 15 aikuista sai yhden vasta-aineruiskeen. Viidelle tutkittavalle annettiin plaseboruiske. Kaikilla heillä oli vaikeita pähkinäallergioita.

15 päivän kuluttua tutkimusryhmä yritti syödä pienen määrän pähkinäproteiinia valvotuissa olosuhteissa.
Vasta-ainetta saaneista 11 henkilöä eli 73 prosenttia pystyi syömään 275 milligrammaa pähkinäproteiinia. Määrä vastaa yhdessä pähkinässä olevaa proteiinin määrää. He eivät saaneet allergista reaktiota.
Plaseboruiskeen saaneista kukaan ei pystynyt syömään tuota annosta.
 
Kun 45 päivää oli kulunut, neljä seitsemästä tutkitusta, jotka olivat saaneet vasta-ainetta, pystyivät edelleen sietämään pähkinäproteiinia. Plaseboa saaneista kukaan ei pystynyt.

”Olimme hämmästyneitä, kuinka kauan hoidon vaikutukset kestivät”, sanoo tutkimuksen vanhempi kirjoittaja Kari Nadeau. Hän on lääketieteen tohtori ja lastentautien professori Stanfordin yliopistossa.

Vasta-aine on nimeltään etokimab. Sen vaikutusmekanismi perustuu siihen, että se sekaantuu interleukin-33-molekyylin toimintaan. Interleukin-33 (IL-33) on vastustuskykyä signaloiva molekyyli.

IL-33 käynnistää valtavan määrän vastustuskyvyn reaktioita, jotka johtavat allergiseen reaktioon. Ihmisellä, jolla on pähkinäallergia, pienenkin määrän syöminen aiheuttaa sen, että IL-33 aktivoi toisen vasta-ainetekijän, immunoglobuliini E:n (IgE).

IgE:tä on paljon allergisilla ihmisillä. Se antaa vauhtia moniin allergisen reaktion ilmenemismuotoihin, kuten suun ja kurkun kutinaan, hengitysvaikeuksiin ja anafylaksiaan, joka voi olla hengenvaarallinen allerginen reaktio.

”Estämällä IL-33:n toimintaa voimme mahdollisesti estää kaikkien allergioiden piirteitä, mikä on lupaavaa”, sanoo Nadeau yliopiston tiedotteessa. Hän huomauttaa, että etokimabia on jo testattu ihmisillä, joilla on muita vastustuskykyyn kytkeytyviä sairauksia kuten astma ja ekseema.

Seuraavaksi tutkijat aikovat toistaa tutkimuksen suuremmalla otoksella. Lisäksi siinä yhteydessä he aikovat tutkia biomerkkiaineita, jotta tutkijat voisivat tunnistaa, ketkä voisivat hyötyä vasta-ainehoidosta.
 
Lähde: Kristiina Kuisma / Tekniikan Maailma 15.11.2019

 

« Takaisin