Naisen astma puhkeaa usein vasta aikuisena, tutkijan mukaan merkittävin riskitekijä on sukutausta

1.8.2019

Tutkija: Jos vanhemmilla tai sisaruksilla on astmaa, on todennäköisyys astman puhkeamiseen moninkertaisesti suurempi kuin muuten.

Astma puhkeaa miehillä useimmiten alle yhdeksän vuoden iässä ja naisilla vasta 40–49-vuotiaana. Tämän osoittaa Tampereen yliopiston sekä Seinäjoen ja Vaasan keskussairaaloiden kesäkuussa julkaistu kyselytutkimus. Myös aiemmat tutkimukset tukevat tuoreita tuloksia.
 
Kyselyyn vastasi vuonna 2016 noin 4 000 satunnaisotannalla valittua ihmistä Länsi-Suomen alueelta. Vastaajista yli 400:lla oli lääkärin diagnosoima astma.
 
”Puhkeamisajankohdan eroja selittävät ainakin osin hormonaaliset tekijät. Naisilla astmariski lisääntyy vaihdevuosien aikana”, kertoo Itä-Suomen yliopiston keuhkosairauksien professori Heikki Koskela.
 
Koska aikuisikä on lapsuutta pidempi, suurimmalla osalla kaikista astmaatikoista sairaus puhkeaa vasta aikuisiällä.
 
Koskelan mukaan astman merkittävin riskitekijä on sukutausta: jos vanhemmilla tai sisaruksilla on astmaa, on todennäköisyys astman puhkeamiseen moninkertaisesti suurempi kuin muuten.
 
Toinen tärkeä syy liittyy potilaan omaan allergiseen oireiluun. Koskelan mukaan aiemmin ajateltiin, että allergiset oireet, kuten nuha, silmätulehdus ja ihottuma, lisäisivät etenkin lasten riskiä sairastua astmaan.
 
”Eräs toinen tuore suomalaistutkimus kuitenkin osoittaa, että allerginen oireilu lisää voimakkaasti myös aikuisten astmariskiä”, Koskela huomauttaa.
 
Koskelan mukaan muita astman riskiä lisääviä tekijöitä ovat äidin tupakointi raskauden aikana, lapsuudessa koettu passiivinen tupakointi, potilaan oma tupakointi, ylipaino, närästys ja altistuminen kosteusvauriorakennuksille.
 
Myös tietyt ammatit lisäävät astmariskiä. Eniten astmaa esiintyy maa- ja metsätalouteen, kalastukseen, puutavaran ja puutuotteiden valmistukseen sekä elintarvikkeiden, juomien ja tupakan valmistukseen liittyvillä aloilla.
 
Helsingin yliopistollisen keskussairaalan dosentti ja lasten allergologi Anna Pelkonen kertoo, että Suomessa astmaa sairastaa noin kymmenen prosenttia aikuisista ja noin kuusi prosenttia lapsista.
 
Pelkosen mukaan astman ensimmäiset oireet ovat yleensä yskä ja limaneritys. Myöhemmin mukaan tulee tyypillisesti myös hengenahdistusta, hengityksen vinkunaa ja yöllä heräilyä.
 
Lapsilla oireet ovat samat, minkä lisäksi lapsi saattaa vetäytyä leikeistä ja liikunnasta rasituksen sietokyvyn heikennyttyä.
 
Jos yskäpotilas kokee kylmän ilman pahentavan oireitaan, yskän taustalla on Koskelan mukaan usein astma.
Lievimmillään astmaatikolla on astman oireita muutaman kerran kuukaudessa ja vaikeimmillaan lähes joka päivä ja yö.
 
Astmalle on tyypillistä oireiden jaksoittaisuus, jolloin oireilu painottuu esimerkiksi tiettyyn vuodenaikaan tai siitepölykauteen.
 
”Oireet myös usein hankaloituvat tavallisen virusinfektion yhteydessä”, Koskela sanoo.
 
Hänen mukaansa noin viisi prosenttia astmaatikoista kärsii vaikeasta astmasta. Vaikea astma määritellään niin, että asianmukaisesta hoidosta ja maksimaalisesta lääkityksestä huolimatta tilanne ei ole hallinnassa: oireita on enemmän kuin kahtena päivänä viikossa, niitä on yöllä, tai ne rajoittavat päivittäisiä toimia.
 
Lähde: HS / Janita Virtanen STT 27.7.2019

 

« Takaisin