Maalaistalon kaltainen mikrobisto suojaa astmalta kaupunkikodeissa – ulkokengillä kannattaa kävellä myös sisätiloissa

18.6.2019

Tutkimuksen mukaan muun muassa ulkokengillä sisätiloissa kävely ja sisarusten lukumäärä lisäävät astmalta suojaavaa mikrobistoa kaupunkikodeissa.

Lapsen riski sairastua astmaan on sitä pienempi, mitä enemmän kodin sisätilojen bakteeristo muistuttaa maalaistalon bakteeristoa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.
Tutkimuksessa analysoitiin 400 suomalaisen ja 1 000 saksalaisen kodin mikrobisto.

Jo aiemmin on saatu selville, että maatilalla kasvavilla lapsilla on jopa puolet pienempi riski sairastua astmaan ja allergioihin. Nyt havaittiin, että maalaistalon kaltainen mikrobisto suojaa astmalta myös kaupunkikodeissa.

Tutkimuksen mukaan astmalta suojaava kotien mikrobisto sisältää runsaasti ulkoympäristölle, kuten maaperälle, tyypillisiä bakteereja. Kaupunkikodeissa tämän kaltaista mikrobistoa lisäsivät muun muassa kävely ulkokengillä sisätiloissa, sisarusten lukumäärä sekä talon ikä.

THL:n tutkijoiden artikkeli julkaistiin kesäkuussa arvostetussa Nature Medicine -tiedejulkaisussa.
 
Astma on Suomessa lasten yleisin krooninen sairaus, joka on lisääntynyt kaupungistumisen takia. Nyt julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että astmaa voitaisiin ehkäistä muokkaamalla lapsen varhaista mikrobialtistusta.

"Olemme miettineet, voisiko kodin mikrobistoa jollain tavalla muuttaa tuomalla sinne suojaavia, hyödyllisiä mikrobeja", professori Juha Pekkanen sanoo STT:lle.

Myös lääkkeenomaisia ratkaisuja on pohdittu.

"Yksi tapa pyrkiä muokkaamaan tätä varhaista altistusta voisi olla esimerkiksi nenäsuihke, jossa olisi näitä hyödyllisiä mikrobeja tai niiden osasia", THL:n erikoistutkija, dosentti Pirkka Kirjavainen kommentoi.

"Emme kuitenkaan tiedä ihan tarkkaan minkälainen sen mikrobialtistuksen pitäisi olla. Tässä tutkimuksessa tuli lisää valaistusta asiaan, mutta edelleen tarvitaan lisätutkimusta siitä, että mitkä ovat ne tekijät, jotka tekevät maatalotyyppisestä mikrobialtistuksesta suojaavan."

Astmaa sairastaa vajaa kymmenen prosenttia väestöstä. Lisäksi arviolta viidellä prosentilla on ajoittain astman kaltaisia oireita.

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, joka aiheuttaa keuhkoputkien ahtautumista. Tavallisimpia astman oireita ovat yskä, hengityksen vinkuminen, limaneritys ja hengenahdistus.
 
Lähde: STT / Maasaeudun Tulevaisuus 18.6.2019

 

« Takaisin