Tutkimus: Loiset ja mikrobit pitävät Amazonin heimot terveinä

7.6.2012

Amazonin alueen heimot eivät kärsi länsimaisista sairauksista, joiden taustalla on kroonistunut hiljainen tulehdusreaktio. Tuoreen tutkimuksen mukaan kiitos tästä kuuluu toistuville loismato- ja mikrobiinfektioille, joille ihmiset viidakossa altistuvat.

Chigacon ja Oregonin yliopiston tutkijat mittasivat Ecuadorissa asuvien shuarien veren C-reaktiivisen proteiinin (CRP) pitoisuutta. Koholla olevat CRP-arvot ovat luotettava merkki tulehdusreaktiosta jossakin kehossa.

Vaikka CRP-arvot kohoavat aivan tavallisesta bakteeri-infektiostakin, arvot ovat usein kroonisesti koholla myös esimerkiksi ylipainoisilla ihmisillä ja masentuneilla.

Tällaisesta kroonistuneesta tulehdusreaktiosta on käytetty nimeä "hiljainen tappaja", ja sen tiedetään altistavan ihmiset sydänsairauksille, syöville, neurodegeneratiivisille sairauksille, ja monille autoimmuunisairauksille.

Mittaukset osoittvat, että shuarien CRP-tasot poikkeavat suuresti siitä, mitä on nähty länsimaalaisilla.  Mittauksessa oli mukana 52 heimolaista ja heistä kultakin otettiin näytteet neljänä perättäisenä viikkona. Silti kenenkään arvot eivät ylittäneet 3 mg/l, jota pidetään tulehduksen viitearvona.Yksittäisten henkilöiden CRP saattoi olla koholla infektion seurauksena, mutta laski nopeasti lähes nollille tai ainakin mittausten ulottumattomiin.

Länsimaissa CRP on kroonisesti koholla arviolta kolmanneksella väestöstä.

Tutkimusta johtanut Thomas McDade uskoo, että shuarien lapsuudesta asti kokemat loisinfektiot ja jatkuva altistus erilaisille mikrobeille koulivat heidän immuunijärjestelmänsä tehokkaammaksi ja täsmällisemmin toimivaksi kuin länsimaisilla.

Länsimaiset elävät niin hygieenisissa ympäristössä, että heillä tämä kouliminen jää puutteelliseksi, ja siksi immuunijärjestelmä ei osaa enää säädellä itseään. Se alkaa hyökätä ihmisen omia kudoksia vastaan, reagoi vääriin hälytyksiin eikä kykene ajamaan alas kerran käynnistynyttä immuunireaktiota.

Tällä niin sanotulla hygieniahypoteesilla on aiemmin selitetty sitä, miksi allergiat ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, mutta ovat lähes tuntemattomia kolmannen maailman maissa. Hypoteesin mukaan koulimaton immuunijärjestelmä ei enää tunnista todellisia taudinaiheuttajia, vaan alkaa hyökätä myös siitepölyn ja ruoka-aine allergeenien kimppuun.

McDaden työ osoittaa, että liiallinen hygienia voi olla osatekijänä myös paljon vakavammissa ja yleisimmissa sairauksissa, kuten masennuksessa ja sydänsairauksissa.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Human Biology.

 

Lähde: www.hs.fi/Jani Kaaro 3.6.2012

 

« Takaisin