Tutkimus: Autojen päästöt aiheuttavat joka päivä astman 11 000 lapselle

15.4.2019

Länsi-Euroopassa 17 prosenttia uusista astmatapauksista johtuu liikenteen päästöistä.

Neljä miljoonaa lasta sairastuu vuosittain astmaan tieliikenteen päästöjen takia, toteaa tuore tutkimus. Se tarkoittaa, että joka päivä maailmassa keskimäärin 11 000 lasta saa astman, joka johtuu autojen ja rekkojen typpidioksidipäästöistä.
 
Tutkimuksen julkaisi arvovaltainen lääketieteellinen julkaisu The Lancet Planetary Health. Siitä kertoo esimerkiksi brittilehti The Guardian.
 
Tutkimus osoitti, että ilmansaasteet eivät vahingoita lasten terveyttä vain Kiinan ja Intian suurkaupungeissa, jotka tiedetään maailman pahimmin saastuneiksi. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Britannian ja Australian kaupungeissa kolme neljästä kaikista lasten astmoista johtuu autojen päästöistä.
 
”Tuloksemme osoittavat, että miljoonat uudet lasten astmatapaukset voitaisiin estää ilmansaasteita vähentämällä”, sanoi professori Susan Anenberg yhdysvaltalaisesta George Washington -yliopistosta The Guardianille.
 
Liikenteen päästöt aiheuttavat tutkimuksen mukaan lapsille runsaasti astmoja myös alueilla ja kaupungeissa, joissa ilmansaastepitoisuudet eivät ylitä Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjearvoja. Yksi tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista olikin, että nykyiset ohjearvot eivät suojele lapsia astmalta.
 
Länsi-Euroopassa 17 prosenttia uusista astmatapauksista johtuu tutkimuksen mukaan liikenteen typpidioksidipäästöistä.
 
Kaupungeista liikenteen päästöt aiheuttavat suhteellisesti eniten uusia lasten astmatapauksia sataatuhatta asukasta kohti Perun Limassa, Kiinan Shanghaissa, Kolumbian Bogotássa sekä Kiinan Pekingissä ja Tianjinissa. Kymmenen pahimman kaupungin joukossa ovat myös Kanadan Toronto sekä Yhdysvaltain Los Angeles ja New York.
 
Absoluuttisesti eniten uusia lasten astmatapauksia havaitaan vuosittain väkirikkaissa Kiinassa (760 000 tapausta vuodessa), Intiassa (350 000) ja Yhdysvalloissa (240 000). Monissa köyhissä maissa kaikkia astmoja ei diagnosoida, joten niiden osalta luvut voivat todellisuudessa olla vielä suuremmat.
 
Tutkijat yhdistivät tietoja typpidioksidimääristä astman esiintyvyystietoihin ja väestötietoihin. Useat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liikenteen päästöillä ja lasten astmalla on vahva yhteys.
 
Vahvimmat epidemiologiset todisteet on typpidioksidin vaikutuksesta terveyteen. Liikenne voi aiheuttaa jopa 80 prosenttia kaupunkien typpidioksidipäästöistä. Myös pienhiukkasilla voi tutkijoiden mukaan olla yhteys astmatapauksiin.
 
”Luulimme ennen, että teiden ainoa todellinen uhka lapsille oli auto-onnettomuus. Nyt kuitenkin näemme, että ilmansaasteiden hengittäminen on yhtä tappavaa”, sanoi Britannian keuhkosäätiön pääjohtaja Penny Woods The Guardianille.
 
”Syystäkin tieliikenneonnettomuuksien vähentämiseksi on tehty suuria ponnisteluja, ja meidän pitää sitoutua samalla tavalla ilmansaasteiden vähentämiseen.”
 
Monet eurooppalaiset suurkaupungit ovat viime kuukausina kieltäneet vanhojen dieselautojen pääsyn kaupunkien keskustoihin ja Saksassa myös joillekin moottoriteille.
 
Pohjoismaista Ruotsin, Tanskan ja Norjan tavoite on, että uudet autot eivät enää polttaisi bensiiniä ja dieseliä 2030-luvulla.
 
WHO julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan ilmansaasteet koskettavat jopa 93:a prosenttia maailman lapsista ja johtavat joka vuosi noin 600 000 lapsen kuolemaan.
 
Ilmansaasteisiin liittyvät WHO:n mukaan myös lasten syövät, astma, keuhkojen vajaatoiminta ja keuhkokuume.
Viime viikolla julkistetun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vuonna 2017 lähes joka kymmenes kuolema johtui saasteista. Saasteet tappavat ihmisiä enemmän kuin esimerkiksi malaria tai liikenneonnettomuudet. Saasteiden haittavaikutukset ovat verrattavissa tupakointiin.

Lähde: Minttu Mikkonen HS / 11.4.2019

 

« Takaisin