Suomen ainoassa allergiapäiväkodissa lelut pestään usein ja omia syötäviä ei tuoda edes retkipäivinä – "Aika lailla kuitenkin peruspäiväkotiarkea"

5.4.2019

Kun kevätallergiat rehottavat, päiväkoti Histamiinissa ollaan tarkkoja siisteydestä.

Helsinkiläisen Emma Vuorenojan päivät kuluvat kuin siivillä allergiapäiväkoti Histamiinissa.
 
– Kyllä tämä on mainio paikka, sillä täällä Emman ruoka-aineallergiat ovat pysyneet hyvin kurissa, kertoo Emman isä, Juuso Vuorenoja.

Histamiini on koko Suomen ainoa päiväkoti, missä lasten allergiat on otettu kokonaisvaltaisesti huomioon.
 
– Käytännössä se näkyy tarkkuutena esimerkiksi ruokavalioiden ja siisteyden suhteen, kertoo päiväkodin johtaja Marjo Heinonen.

– Osalla lapsista saattaa olla jopa hengenvaarallisia ruoka-allergioita, esimerkiksi maito tai pähkinät ovat joillekin hyvin allergisoivia.

Allergiariskin minimoimiseksi lapsilla ei ole lupaa tuoda päiväkotiin mitään syötävää – ei edes retkipäivänä.
Keväisin katupöly ei estä lapsia ulkoilemasta, sillä tarvittaessa huoltoyhtiön väki puhdistaa ja kastelee ulkoilupihan.

Pihan vierestä ei myöskään kulje pölyä nostattavaa läpiajoliikennettä.

Pahimpaan siitepölyaikaan Histamiinin lapset eivät tee metsäretkiä.

Kaikki Histamiinissa käytetyt lelut ovat pestäviä ja niiden puhtaudesta pidetään erityistä huolta. Toisinaan myös lapset ovat mukana, kun leluja pestään.

Tarkasta siisteydestä huolimatta Histamiini ei ole kliininen paikka.

– Nykyisin meilläkin painotetaan siedättämisen periaatetta. Jos lapsi on allerginen vaikka jollekin ruoka-aineelle, häntä voidaan siedättää sille esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden välein allergialääkärin valvonnassa, Heinonen kertoo.

Siedätyksestä on aina sovittu lapsen huoltajien kanssa ja kokeilut tehdään kotona. Päiväkodin tehtävä ei ole siedättää, mutta siellä seurataan lapsen vointia ja oireita.

Tulokset ovat olleet rohkaisevia, sillä monen lapsen allergiaoireet ovat päiväkodissa helpottuneet tuntuvasti.
Aiemminhoitohenkilökuntaa sitoivat tiukat säännöt: hoitajien ei sopinut tupakoida, käyttää hajusteita eikä heillä saanut olla kotonaan lemmikkieläimiä.

– Kansallisen allergiaohjeistuksen myötä näin tarkkaa ohjeistusta on lievennetty, esimerkiksi luontoyhteyden merkitys on korostunut ja käymme paljon retkillä, Heinonen mainitsee.

Lastenhoitaja Miia Hellgrén on työskennellyt Histamiinissa parisen vuotta.

– Halusin nimenomaan työhön allergiapäiväkotiin, koska tämä on kiinnostava ala. Vaikka allergisten lasten kanssa on omat haasteensa, tämä on kuitenkin aika lailla peruspäiväkotiarkea, Hellgrén arvioi.

– Välillä tulee allergisia reaktioita ja henkilökunnan tehtävä in tunnistaa oireet ajoissa ja lääkitä oikein. Lapsen oloa voidaan helpottaa antihistamiinilla, jota lasten huoltajat ovat meille tuoneet.
 
Lähde: Jari Pietiläinen / Helsingin Uutiset 3.4.2019

 

« Takaisin