Kaikissa sairaanhoitopiireissä ei ole vieläkään allergiatyöryhmää – Nyt on aika toimia

22.3.2019

Työpari Valovirta–Tommila aikoo tänä vuonna kiertää kaikki sairaanhoitopiirit, joista allergiatyöryhmä vielä puutuu.

Allergiaohjelman oppeja pidetään professori Erkka Valovirran mukaan parhaiten yllä perustamalla jokaiseen sairaanhoitopiiriin allergiatyöryhmä. Valovirta aikoo tänä vuonna kiertää työparinsa kanssa ne 15 sairaanhoitopiiriä 21:stä, joissa työryhmää ei vielä ole.
 
– Allergiatyöryhmä järjestää moniammatillista koulutusta ja vastaa kaikista aikuisten ja lasten allergisista sairauksista perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Kokemukset ovat erittäin hyviä. Kun kaikki kuulevat uusimmasta tiedosta samanaikaisesti, myös potilas saa tuoretta, tutkittuun tietoon perustuvaa ohjausta kaikkialla terveydenhuollossa.
 
Valovirran mukaan työryhmä voi toimia varsin kevyesti. Valovirta ja hänen työparina projektivastaava Erja Tommila ovat luoneet ohjelmaluonnoksen, jota voi muokata kullekin alueelle parhaiten sopivaksi.
 
Myös yleislääketieteen erikoislääkäri Merja Aatola painottaa jatkumon tärkeyttä.
 
– Porvoossa allergiatyöryhmä on toiminut jo yli 10 vuotta. Ihmiset vaihtuvat ja asiat unohtuvat, siksi tarvitaan jatkuvaa seurantaa ja koulutusta.
 
– Myös kollegoilta vaaditaan tarkkuutta, sillä ruoka-aineallergioissa tarvitaan laadukkaita todistuksia. Ristiallergioista kirjoitetaan edelleen turhia todistuksia. Jos omena aiheuttaa oireita siitepölyaikaan, sen voi jättää syömättä tai ottaa tarvittaessa antihistamiinitabletin, Aatola muistuttaa.

Joillain paikkakunnilla saatetaan vielä tarvita ruokavalioiden järkevöittämistä. Siihen voidaan monistaa Porvoon-mallia. Merja Aatola toivoo, että työn helpottamiseksi yhdenmukainen todistuspohja lisättäisiin ruoka-allergian Käypä hoito -suositukseen.
 
Lähde: Mediuutiset / Jaana Ahlblad 22.3.2019

 

« Takaisin