Miljoonalle suomalaiselle on tulossa hankala kevät, koska koivun odotetaan kukkivan runsaasti

22.3.2019

Metsäpuiden siitepölyä on odotettavissa enemmän kuin viime vuonna.

Miljoonan suomalaisen keväästä voi tulla hankala, koska koivun ja muiden metsäpuiden odotetaan kukkivan runsaammin kuin viime vuonna. Silloin koivun kukinta oli runsasta lämpimän toukokuun takia, ja oireita sai myös joukko ihmisiä, jotka eivät olleet kokeneet oireilleet aiemmin.
 
Tästä keväästä on tulossa vielä pahempi, sillä tavallista lämpimämpi viime kesä oli suotuisa puiden kukka-aiheiden kehittymiselle. Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että metsäpuut koivu, mänty ja kuusi kukkivat tänä vuonna runsaasti.
 
Koivuissa on runsaasti hedenorkkoja, ja niitä on tänä keväänä myös Pohjois-Suomessa. Paljon siitepölyä on odotettavissa etenkin avoimilla paikoilla kuten pihapiireissä kasvavista koivuista, joissa on laaja elävä latvus, Luke kuvailee.
 
Kukinta alkaa todennäköisesti toukokuussa. Jo sitä ennen Suomeen kulkeutuu paljon siitepölyä jo huhtikuussa koivuista, jotka kukkivat Keski-Euroopassa ja Etelä-Venäjällä.
 
Myös kuusen kukinnasta odotetaan runsasta. Se tietää runsasta siementuotantoa, jota onkin jo odotettu:
Edellisestä hyvästä käpysadosta on 5–7 vuotta, ja kuusen siemenistä on ollut pulaa.
 
Mäntykin kukkii runsaasti, ja Luonnonvarakeskus odottaa myös hyvää männynsiementen satoa.
 
Siitepölyallergian oireita ovat silmien kutina, punoitus ja vuotaminen sekä nenän tukkoisuus ja vuotaminen sekä kutina ja aivastelu.
 
Nenäoireita hoidetaan nenälääkkeillä ja silmäoireita silmälääkkeillä, Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen allergia- ja astmaneuvoja sairaanhoitaja Terhi Hurme kiteyttää.
 
Silmäoireita hoidetaan ensisijaisesti antihistamiinia sisältävillä silmätipoilla, Käypä hoito -suositus opastaa. Silmätippoja on apteekeissa useita eri valmisteita. Jos yksi ei auta, voi kokeilla toista. Tippojen vaikutusta voi myös tehostaa ottamalla antihistamiinia myös suun kautta.
 
Nenäoireisiin suositellaan ensisijaisesti kortisonia sisältävää nenäsuihketta. Se alkaa tehota vasta muutaman viikon käytön jälkeen. Siksi lääkitys kannattaa aloittaa jo ennen kuin nenä on tukossa ja limakalvot turvoksissa, Allergia- ja astmaliiton siitepölyopas neuvoo.
 
Suihketta kehotetaan käyttämään säännöllisesti ainakin muutaman viikon ajan. Lisäapuna voi käyttää nenäkannua, jolla huuhdotaan nenästä epäpuhtaudet ja eritteet pois ennen suihkeen annostelua.
 
Jos tarvitsee allergialääkkeitä päivittäin, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, liitto suosittelee.
 
Lähde: Päivi Repo / HS 22.3.2019

 

« Takaisin