Asiantuntijoilta uudet suositukset lapsen allergioiden ehkäisemiseen – näitä ruokia kannattaa tarjota jo alle puolivuotiaalle

22.3.2019

Yhdysvalloissa vanhempia suositellaan altistamaan lapsensa helposti allergisoiville ruoka-aineille jo 4–6 kuukauden iässä, kertoo CNN.

Uudet amerikkalaisten lastenlääkärien laatimat päivitetyt suositukset jatkavat trendiä, jonka mukaan lapsen altistaminen mahdollisille allergeeneille kannattaa jo varsin nuorella iällä. Ruokasuosituksia on uudistettu samaan suuntaan myös esimerkiksi Australiassa, jossa terveysviranomainen suosittelee lapsen altistamista herkästi allergisoiville ruoka-aineille ennen ensimmäistä ikävuotta.
 
Yhdysvaltalaisen American Academy of Pediatrics -ammattiliiton asiantuntijat kehottavat vanhempia tutustuttamaan vauvansa mahdollisesti allergisoiville ruoka-aineille 4–6 kuukauden iässä, kun lapsi siirtyy syömään rintamaidon lisäksi kiinteää ruokaa.
 
Viime vuosina on nimittäin kertynyt vahvaa todistusaineistoa, joka puhuu altistamisen puolesta. Esimerkiksi maapähkinöiden syöttäminen neljän kuukauden ikäiselle lapselle näyttää ehkäisevän allergioiden kehittymistä.

Suomessa Ruokavirasto kertoo, että maapähkinöitä ja muita pähkinöitä voidaan antaa imeväisikäisille sokeroimattomina, suolaamattomina tai muuten kuorruttamattomina kiinteisiin ruokiin siirtymisen jälkeen. Pähkinät tulee kuitenkin murskata, jotta ne eivät jumiudu lapsen hengitysteihin. Pieni lapsi voi syödä pähkinöitä noin 15 grammaa päivässä, Ruokavirasto ohjeistaa.

Kalaa pieninä annoksina

Yhdysvaltalaiset lastenlääkärit suosittelevat vanhempia syöttämään maapähkinöiden lisäksi pikkulapsilleen muitakin yleisesti allergisoivia ruoka-aineita, kuten kalaa ja maitoa.

Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan, että totuttelu tavallisiin maitovalmisteisiin kannattaa aloittaa hapanmaitotuotteilla lapsen ollessa yli kymmenkuukautinen. Myös kalaruokia suositellaan syötettäväksi lapselle vasta, kun tämä on täyttänyt 10 kuukautta.

Pieniä, noin teelusikallisen kokoisia annoksia lihaa, kalaa ja kananmunaa voidaan kuitenkin lisätä esimerkiksi kasvis- tai perunasoseen joukkoon noin puolen vuoden iässä, kertovat lasten ruokailusuositukset.
 
Imetys suojaa lasta

Tuoreessa amerikkalaisten lastenlääkärien raportissa muistutetaan, että odottavan tai imettävän äidin ei kannata rajoittaa ruokavaliotaan turhaan. Yleisesti allergisoivien ruoka-aineiden välttely "varmuuden vuoksi" raskauden ja imetyksen aikana ei näyttänyt pienentävän lapsen allergiariskiä. Näin eivät tehneet myöskään erityiset hydrolysoidut äidinmaidonkorvikkeet – edes lapsilla, joiden allergisoitumisriski oli korkea.

Sen sijaan täysimetys vauvan ensimmäisen 3–4 elinkuukauden aikana näyttäisi suojaavan tulehduksellisilta ihosairauksilta. Imettämisen jatkaminen vaikka vain osittain vauvan täytettyä neljä kuukautta suojaa raportin mukaan lasta hengitysoireilta, kuten hengityksen vinkumiselta ja astmalta.
 
Lähde: MTV uutiset 22.3.2019

 

« Takaisin