Siitepölyallergikoille luvassa rankka kevät: Koivut ja lepät kukkivat runsaasti – ensimmäiset kaukokulkeumat rynnivät jo Suomeen

25.2.2019

Viime vuoden kuiva ja kuuma kesä näkyy runsaana siitepölynä tänä keväänä.

Suomeen saapuu Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivinä lepän siitepölyä kaukokulkeumana lämpimästä Länsi-Euroopasta, mutta myös paikallinen kukinta tullee olemaan runsasta.
 
– Koivulla ja lepällä on tulossa todella hyvä kukintakevät, sehän näkyy nyt jo puista. Norkot tulevat jo edellisenä kesänä näkyviin ja niistä voi päätellä seuraavan kevään kukinnan, tutkimusinsinööri Sirkku Pöykkö Luonnonvarakeskus Lukesta sanoo.

Ruotsissa pahin siitepölykausi vuosikymmeniin

Ruotsissa on povattu pahinta siitepölykautta vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Pöykkö ei halua lähteä arvelemaan, miten paha tilanteesta kehkeytyy Suomessa, mutta sanoo kukinnan olevan poikkeuksellisen runsasta ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Kukinta johtuu edellisen kesän säästä eikä se rajoitu maittain. Jos Ruotsissa kukkii niin kyllä meilläkin kukkii yleensä. Viime kesähän oli Pohjoismassa yleisesti kovin kuuma ja aurinkoinen.

Siitepölykauden pituus riippuu siitä, miten varhain kevät alkaa ja miten se etenee.

– Jos on tasaisen kuuma, lämmin kevät, kukinta etenee nopeammin ja menee nopeammin ohi. Mutta jos käy niin, että tulee ensin lämmintä ja kukinta alkaa ja sää sitten taas viilenee, siitepölykausi pitkittyy, Pöykkö sanoo.

Kaukokulkeumat avaavat siitepölykauden

Allergialiiton mukaan ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta ja aikaistanut sen alkua parilla viikolla.

Projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopistolta muistuttaa, että siitepölykausi alkaa yleensä kaukokulkeumilla jo ennen paikallista kukintaa.

– Tälle päivälle meidän malli näytti kulkeumaa Keski-Euroopasta. Alkukaudesta se on epäsäännöllistä, riippuu ilmavirroista miten tulee, mutta siitepöly kulkeutuu hyvin, hän sanoo.

Eteläiset ilmavirrat voivat Allergialiiton mukaan tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen, josta siitepölykausi etenee pohjoiseen muutamassa viikossa.

Reiniharjun mukaan lämpötilat vaikuttavat paljon eri siitepölyä levittävien lajien kukintaan.

– Jos on lämmin kevät, pähkinäpensaan ja lepän kukinta alkaa aikaisemmin. Koivulla kukinta menee usein vapun tienoille, hän sanoo.

Lepän siitepölyä saapuu Suomeen lämpimästä Länsi-Euroopasta

Ilmatieteen laitos ennustaa lepän siitepölyn kulkeutuvan lähipäivinä Suomen etelä- ja keskiosiin Länsi-Euroopasta.

Päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan kevättalvi on ollut varsin lämmin Espanjassa, Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa, jossa leppä jo kukkii.

– Kun tietty summa täyttyy, nämä kasvit heräilevät talven unesta. Nyt on aika paljon kukintaa menossa Länsi-Euroopassa aika laajalti. Kevät on nähdäkseni ollut vähän edellä normaalista siellä, hän sanoo.

Länsi-Euroopasta ilmavirta käy Pohjois-Atlantille ja koukkaa Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen.
Itä-Euroopassa kukkimiset eivät meteorologin mukaan vielä juurikaan ole alkaneet, sillä siellä on ollut huomattavasti viileämpää kuin Länsi-Euroopassa.

Lähde: MTV uutiset 24.2.2019

 

« Takaisin