Tuoksuttomuus puski viimein läpi teatteri- ja konserttisaleissa – "Sitä ei enää pidetä minään höpöhöpönä"

14.1.2019

Haju- ja partaveden ja hiuslakan suihkuttelijat eivät aina tiedä tai huomaa, että tuoksut eivät sovi kaikille.

Tuoksuherkkyys vaikeuttaa monien ihmisten elämää. Allergia.fi-sivuston mukaan tuoksuherkkyys vaikuttaa merkittävästi jopa puolen miljoonan suomalaisen elämään.
 
– Tuoksuherkkyys on tiedostettu ja siihen suhtaudutaan tosissaan. Sitä ei enää pidetä höpöhöpö-asiana, sanoo johtaja Niki Alanko Allergia-, Iho- ja Astmaliiton viestintäpalveluista.

Pari vuotta sitten tehty suuri väestötutkimus paljasti, kuinka yleinen vaiva tuoksuyliherkkyys on.

– Tutkimuksen mukaan joka kolmas saa oireita tuoksuista, Alanko painottaa.

Tuoksuherkkyydestä on puhuttu vuosia, mutta vasta pari kolme vuotta siihen on suhtauduttu esteettömyysasenteella.

– Tuoksuttomuus nousi keskusteluun, kun julkisissa tiloissa alettiin käyttää tilatuoksuja, markkinoille tuli hajustettua kissanhiekkaa ja hajustettuja roskapusseja.

Niki Alanko muistuttaa, että kyse ei ole tuoksujen nollatoleranssista, vaan sitä, että kanssaihmisiä ei pidä tyrmätä tuoksuilla.

Tuoksuherkät kokevat hankaliksi paikoiksi erityisesti teatterit ja konserttisalit, koska sieltä ei voi paeta kesken esityksen.

Espoon kaupunginteatterissa on satunnaisesti järjestetty tuoksuttomia näytöksiä. Viimeksi marraskuun alkupuolella oli Esitystalous 3 – Radio -näytelmästä tuoksuton näytös.

– Tuoksuton näytös myytiin nopeasti loppuun. Tuoksuttomuus todella toteutui ja saimme siitä paljon kiitosta, teatterin markkinointi- ja tiedotuspäällikkö Marika Agarth sanoo.

– Toive tuoksuttomuudesta on tullut yleisöltä. Tuoksuttomille esityksille on selvästi tarvetta ja aiomme järjestää niitä jatkossakin.

Espoon kulttuurikeskuksessa ei ole ollut tuoksuttomia esityksiä, mutta asiaan on kiinnitetty huomiota. Kun marraskuussa meneillään olivat tanssikoulujen näytösviikot, aulassa oli kyltti ”hiuslakan käyttö aulatiloissa kielletty”.

– Kun ryhmiä on paljon, osa on jäänyt aulaan valmistautumaan esitykseen. Silloin aulassa saattaa olla niin vahva hiuslakan tuoksu, että siellä ei pysty olemaan. Olemme saaneet siitä palautetta. Halusimme muistuttaa, että esityksiin laittaudutaan pukuhuoneissa, tuotantopäällikö Mika Nikula toteaa.

Tapiola Sinfoniettan Konserttikävijän abc -sivulla muistutetaan, että yhä useammat ihmiset oireilevat hajusteista ja erilaisista tuoksuista. ”Kannustamme kuulijoitamme huomioimaan tämän konserteissa käydessään”, sivulla todetaan.

Musiikkitalossa asiakkaita muistutetaan toteamalla, että kulttuuri on tarkoitettu korville, ei nenälle.
 
Lähde: Helsingin uutiset / Anneli Tuominen-Halomo 13.1.2019

 

« Takaisin