Kynttilän polttaminen huonontaa sisäilmaa ja voi olla jopa vaaraksi

26.11.2018

Tunnelmallinen kynttilä voi olla vaarallinen ja katala sisäilman huonontaja. Kynttilöiden polttamisesta syntyy sisäilmaan pienhiukkasia, joiden hengittäminen ei ole terveellistä.

Kun ahtaassa ja huonosti ilmastoidussa tilassa polttaa montaa kynttilää, on sillä merkittävä sisäilmaa huonontava vaikutus. Hengitysliiton mukaan jatkuva kynttilöiden poltaminen voi olla vaarallista erityisesti keuhkoahtaumatautia, astmaa, sydän- ja verenkiertotauteja sairastaville sekä infektiokierteessä oleville pikkulapsille.
 
Asiantuntijat suosittelevatkin polttamaan kynttilöitä sisätiloissa vain muutaman kerran viikossa, ja tällöinkin vain korkeintaan muutamaa tuikkua tai kynttilää kerrallaan.
 
Näin poltat kynttilää oikein
 
Varmista kynttilöiden laatu. Steariinikynttilä palaa yleensä paremmin kuin parafiinikynttilä, jonka massa on saatu öljynjalostuksen sivutuotteena. Tuikkukynttilät ovat yleensä prafiinia.

Jos kynttilä savuttaa, se on merkki epäpuhtaasta palamisprosessista. Sammuta savuava kynttilä heti.
 
Joutsenmerkillä varustettujen kynttilöiden nokipäästöille ja ympäristölle vaarallisille kemikaaleille on asetettu pitoisuusrajoitukset.

Polta kynttilää turvallisesti esimerkiksi ulkona palamattomassa lyhdyssä. Tunnelmaa luot myös sähkökynttilöillä ja älyvalaistuksella.
 
Lähde: TM Rakennusmaailma 24.11.2018

 

« Takaisin