Lahti aikoo julistautua tuoksuttomaksi – Hollola teki vastaavan linjauksen keväällä

29.10.2018

Lahden kaupunki aikoo julistautua tuoksuttomaksi kaupungiksi. Tuoksuton Lahti -suositus on määrä ottaa käyttöön 1. marraskuuta, jolloin vietetään kansallista Astma- ja Allergialiiton järjestämää Tuoksutonta päivää.

Esitys tuoksuttomuutta koskevasta suosituksesta tuli henkilöstöltä. Yhteistoimintaryhmiltä, työsuojelulta ja työhyvinvointitoimikunnalta suositus sai yksimielisen kannatuksen.
 
Tuoksuttomuuden tavoitteena on parantaa työhyvinvointia sekä vähentää tuoksuyliherkille ja allergisille henkilöille voimakkaista tuoksuista aiheutuvia oireita.

Suositus koskee kaupungin henkilöstöä sekä kaikkia kaupungin tiloja ja tapahtumia. Asiasta on tarkoitus mainita esimerkiksi tilaisuuksien kutsuissa.

Kaupunki aikoo myös kiinnittää huomiota aine- ja tarvikevalintoihin. Esimerkiksi Päijät-Hämeen laitoshuoltopalveluiden kanssa on keskusteltu pesuaineiden tuoksuttomuudesta. Jo nyt pääosa käytettävistä pesuaineista on tuoksuttomia.

Allergia- ja astmaliiton mukaan 10–40 prosenttia suomalaisista kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Vaikeat oireet voivat johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen. Kaupungin tavoitteena on, että henkilöstö ja kaikki kuntalaiset voivat osallistua toimintoihin reagoimatta sisäilmaan.

Hollolan kunta julistautui tuoksuttomaksi kuntalaisaloitteen pohjalta viime keväänä. Kouvolan kaupunki hyväksyi vastaavan suosituksen vuonna 2015. Lahden kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.
 
Lähde: Etelä-Suomen Sanomat / Vili Uuskallio 26.10.2018

 

« Takaisin