Hengitysliitto haastaa tekemään #tuoksutON-lupauksen

8.10.2018

Tuoksut ihastuttavat ja vihastuttavat, ja ne herättävät paljon muistoja. Hengitysliitto nostaa #tuoksutON-kampanjallaan tuoksut ja tuoksuttomuuden esiin myönteisenä ihmiselämään kuuluvana osana.

Hengitysliitto kannustaa miettimään, millaisia valintoja tekemällä voi vähentää omaa tuoksukuormaansa.
 
Tuoksukuormalla tarkoitetaan kaikkien käyttämiemme tuotteiden kasaantuvaa tuoksumäärää. Siihen kuuluvat esimerkiksi vaatteista ja vuodevaatteista irtoavat pesu- ja huuhteluaineiden tuoksut, siivousaineiden tuoksut ja kosmetiikan tuoksut.
 
– Kaikesta ei tarvitse luopua, sillä tuoksuista saa myös nauttia, viestintäjohtaja Hanna Salminen sanoo.
 
– Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa käyttämiensä keinotekoisten tuoksujen määrään ja lisätä siten omaa ja muiden elämänlaatua, järjestöjohtaja Mervi Puolanne täydentää.
 
Eri tutkimusten mukaan noin 10–40 prosenttia aikuisista herkistyy tuoksuille. Tuoksuille herkistyneen ihmisen elimistö reagoi tuoksuihin ja niiden määrään eri tavalla kuin terveen ihmisen. Herkistyminen aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita kuten nuhaa, astmaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Koska tuoksuherkkyyden taustaa ei täysin ymmärretä, hyvää hoitoa ei ole.
 
Kannustamme jokaista valitsemaan itselleen sopivan lupauksen tuoksuista ja tuoksuttomuudesta:

1. Nautin itselleni mieluisista tuoksuista ja annan tilaa ympärillä oleville luonnon tuoksuille.
2. Kiinnitän huomiota käyttämiini keinotekoisiin tuoksuihin ja niiden yhteismäärään.
3. Valitsen kulutustavaroissa useammin tuoksuttoman vaihtoehdon.
4. En tupakoi.
5 Suosin palveluntuottajia, jotka sitoutuvat keinotekoisten tuoksujen vähentämiseen.
6. Jaan viestiä #tuoksutON ja #suosikkituoksu sosiaalisessa mediassa. Omaa lupausta voi myös jakaa #tuoksutONlupaus.
 
Sosiaalisessa mediassa voi keskustella ja vaihtaa näkemyksiä tuoksuista ja tuoksuttomuudesta käyttämällä #tuoksutON, #suosikkituoksu ja #tuoksutONlupaus.
 
– Kannustamme myös jakamaan vinkkejä tuotteista ja palveluista, jotka sopivat tuoksuille herkistyneille, Hanna Salminen kertoo.

Lue lisää aiheesta www.hengitysliitto.fi/tuoksuton. Sivuilta voi myös ladata #tuoksutON-julisteita esimerkiksi työpaikan tai harrastuspaikan seinälle. Julisteita löytyy erilaisia tarpeita ja tilanteita varten 6 erilaista.
 
Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia, joka voidaan todeta allergiatestillä. Hajusteallergian tunnusmerkki on kosketusihottuma, jonka aiheuttaa kosmetiikka tai pesuaineet.
 
Lähde: Hengitysliiton tiedote 5.10.2018

 

« Takaisin