Tutkijat saapuvat vantaalaisten koteihin imurit mukanaan – tavoitteena selvittää, missä pölypunkit elävät.

24.9.2018

Vastoin yleistä luuloa pölypunkit mylläävät hyvin harvan suomalaiskodin sängyssä.

Siltamäessä sijaitsevassa kodissa käy melkoinen hurina: Sinikka ja Kari Putkosen makuuhuoneessa imuroidaan, vaikkei ole edes siivouspäivä.
 
Imurin varressa on kiinni Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusassistentti Tiina Vitikainen, joka kerää Putkosten vuoteesta pölyä. Hänen tavoitteenaan on löytää edes muutamia pölypunkkeja.

Putkoset ovat tutkimusta varten olleet kuukauden ajan imuroimatta lainkaan vuoteitaan.
 
– Sängylle ei ole koko kesänä näytetty imuria, koska olimme poissa. Kotona olemme olleet nyt kuukauden verran, Sinikka Putkonen kertoo.
 
– Se vaikuttaa oikein hyvältä, sillä nyt voimme saada talteen kattavan näytteen sänkypölystä, kannustaa Vitikainen.

Näytteet imuroidaan vuoteesta neliömetrin kokoiselta alueelta. Käytössä on erikoissuodattimella varustettu imuri, jonka suulakkeen nielemä pöly kerätään talteen Husin allergeenilaboratoriossa suoritettavaa analyysia varten.

Tutkimukseen halukkaita koteja saatiin lopulta lähes ylenpalttisesti. Vantaalta ja Helsingistä kohteita on kolmisenkymmentä – toinen puoli kodeista sijaitsee Turun seudulla.

Näytteet haluttiin kerätä juuri nyt, koska kostea syksy on parasta aikaa pölypunkkien löytämiseksi.

Huoneilman ja näytevuoteen kosteuden lisäksi selvitetään myös muun muassa asukkaiden allergiaan ja astmaan liittyviä tietoja.

– Itselläni on vain rasitusastmaa, mutta ei lainkaan allergioita. Allergia- ja astmaliitto lähetti keväällä kyselyn ja ajattelimme vastata siihen.

Putkosten kodin lisäksi tutkimuksessa on mukana niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloja. Erityisen kiinnostavia kohteita ovat tutkijoiden mukaan iäkkäämmät omakotitalot.

Pölypunkkien tutkijat ennakoivat punkkien harvinaistuneen.

– Vaikka imuroitavia koteja on nyt kaikkiaan 60, voi olla, ettemme tässä hankkeessa löydä pölypunkkeja muutamaa enempää.

– Niiden saaminen talteen olisi kuitenkin tarpeellista tieteellisen tutkimuksenkin kannalta, Vitikainen pohtii.
Hän muistuttaa, että jos pölypunkkeja kohteista löytyy, se ei suinkaan ole merkki kodin epäsiisteydestä, sillä pölypunkit viihtyvät käytännössä siellä, missä olosuhteet muutoin ovat niille suotuisat.

Tuloksia tästä Suomen oloissa ainutlaatuisesta tutkimuksesta on luvassa ensi vuonna.
 
Lähde: Jari Pietiläinen / Vantaan Sanomat 23.9.2018

 

« Takaisin