Tutkimus: sähkötupakka voi lisätä sydäninfarktin riskiä – ”Haitoista kasautuu koko ajan lisää tietoa”, sanoo suomalaisasiantuntija

5.9.2018

Sähkötupakkaa pidetään herkästi vaarattomana keinona päästä irti tupakanpoltosta. Uuden amerikkalaistutkimuksen mukaan se voi lisätä muun muassa sydäninfarktin riskiä.

Sähkösavuke voi lisätä sydäninfarktin riskiä, uutisoi The New York Times -lehti viime viikolla.
 
Uutinen perustuu rekisteritutkimukseen, jossa vertailtiin sähkösavukkeiden käyttäjien ja tupakoitsijoiden sydänterveyttä. Rekisteritutkimuksessa tutkitaan potilasrekisteritietoja, jotka on luovutettu tieteelliseen tutkimukseen. Tutkittavia oli vuosilta 2014 ja 2016 yhteensä yli 69 000.
 
Päivittäin sähkösavuketta käyttäneet lähes tuplasivat sydäninfarktiriskinsä verrattuna niihin, jotka eivät olleet käyttäneet mitään tupakkatuotteita. Tutkimuksessa ryhmää verrattiin samanikäisiin, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet sähkösavuketta.
 
Tutkimusartikkeli julkaistiin American Journal of Preventive Medicine -tiedejulkaisussa.
 
Samaan aikaan sähkösavukkeiden käyttäjät Suomessa eivät pidä sähkösavukkeita kovin vaarallisina terveydelle, kertoo tupakkapoliittisen kansanterveysjärjestön Suomen ASH ry:n (Action on Smoking and Health) julkaisema kysely.
 
Sähkösavukkeiden markkinoinnissakin korostetaan usein niiden vaarattomuutta ja sitä, että niiden avulla pääsisi helposti irti tupakasta.
 
”On tyypillistä, että uusia tuotteita pidetään vaarattomina”, Terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä sanoo.
 
Hän muistuttaa, että tupakan vaaroistakin oli selkeää näyttöä jo 1950-luvulla, mutta ensimmäinen tupakkalaki säädettiin Suomessa vasta 1970-luvulla. Sähkötupakkaa on onnistuttu markkinoimaan trendikkäänä harrastuksena, johon kuuluu erilaisia laitteita ja makuja sekä muita tuotteita.
 
Ollilan mukaan myös mielikuva, että sähkösavuketta käytettäisi vain tupakasta vieroitukseen, on väärä. Moni nuori kokeilee sähkötupakkaa ja Suomen ASH ry:nkin tekemän tutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttäjistä valtaosa (60 prosenttia) myös tupakoi.
 
”Se on hälyttävä asia, sillä tämänkin tutkimuksen mukaan savukkeiden ja sähkösavukkeiden yhteiskäyttö on vaarallisinta”, Ollila sanoo.
 
Amerikkalaistutkimusta Ollila pitää hyvin tehtynä rekisteritutkimuksena. Sydäninfarktin riski voi lisääntyä muun muassa sen takia, että verisuonet eivät pääse sähkösavukkeen käyttäjillä laajenemaan normaaliin tapaan, sympaattinen hermosto aktivoituu ja elimistöön vapautuu tulehdusta aiheuttavia aineita.
 
Lisäksi aerosolit vaikuttavat veren hyytymistekijöihin.
 
”Koko ajan tulee uutta tietoa sähkösavukkeiden mahdollisista haitoista”, Ollila sanoo.
 
Sähkösavukkeisiin liittyy kolmenlaisia haittavaikutuksia:
 
1. Pelkkä hengitettävä höyrystyvä neste. Höyryjä hengitetään niin syvälle keuhkoihin, että ne aiheuttavat ainakin erilaisia tulehdusreaktioita. Keuhkojen kautta hengitettävän höyryn mukana tulevat aineet menevät myös suoraan verenkiertoon. Sähkösavukkeiden höyry ei ole pelkkää vesihöyryä vaan siihen on lisätty höyrystyviä aineita, jotka eivät ole haitattomia ja joista voi muodostua keuhkoihin muun muassa formaldehydiä.
 
2. Nikotiinin haitat, joista tunnetuin on riippuvuus ja käsien ja jalkojen verisuonien supistuminen. Lisäksi verisuonet kalkkeutuvat vähitellen ja sydänveritulpan vaara kasvaa. Nikotiini aiheuttaa myös unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.
 
3. Sähkötupakan makuaineet, jotka ovat Suomessa kiellettyjä. Makuja on olemassa noin 7 000 erilaista. Niiden turvallisuus tunnetaan huonosti. Esimerkiksi makeat hedelmämaut aiheuttavat monille keuhkoärsytystä. Ne sisältävät ultrapieniä hiukkasia ja esimerkiksi kuparia, nikkeliä ja hopeaa.
 
Eeva Ollila muistuttaa, ettei sähkötupakan vaaroista ole vielä kymmenien vuosien kokemuksia, joten esimerkiksi syöpävaarallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Hän myöntää, että keuhkosyöpäriskin kannalta tupakka on todennäköisesti kuitenkin isompi riski.
 
Ollilan mukaan useampi tutkimus viittaa siihen, että sähkösavukkeet lisäävät keuhkoahtaumataudin riskiä, mutta riskin suuruutta ei osata arvioida.
 
”Sähkötupakan kokeilut ja käyttö kuitenkin lisääntyvät. Koko ajan kasautuu tietoa myös sen haitoista”, Ollila sanoo.
 
Suomen ASH ry:n kyselyn mukaan sähkösavukkeita käyttää päivittäin tai satunnaisesti kolme prosenttia vastaajista. Kyselyn toteutti Taloustutkimus, joka kysyi tupakkatuotteiden käyttäjien suhtautumista tuotteiden käyttöön ja niiden terveyshaittoihin. Kyselyyn vastasi yli 6 000 suomalaista, jotka ovat iältään 15–79-vuotiaita.
 
Lähde: HS Katarina Malmberg 3.9.2018

 

« Takaisin