Filha ja THL tiedottaa: Krooniset keuhkosairaudet esillä kansainvälisessä konferenssissa Helsingissä

3.9.2018

Helsinkiin kokoontuu 100 tutkijaa ja mielipidevaikuttajaa 30 maasta WHO:n GARD-verkoston 12. vuosikokoukseen 30.8.–.9.2018. Kokouksessa esitellään juuri ilmestyneen Global Asthma Report 2018 -raportin päätuloksia kroonisten keuhkosairauksien tilanteesta maailmassa. Kokouksen avaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Kolmipäiväisessä kokouksessa keskustellaan mm. ilmaston lämpenemisestä, luonnon ja ympäristön monimuotoisuuden muuttumisesta ja niiden yhteydestä astman ja allergioiden syntyyn sekä Suomen saavutuksista mm. tupakoinnin vähentämisessä ja keuhkoterveyden edistämisessä.
 
Maailman Terveysjärjestön (WHO) tuoreen raportin mukaan maailmassa on yli 300 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät astmasta. Suomessa joka kymmenennellä miehellä ja joka seitsemännellä naisella on astmadiagnoosi. Tämän lisäksi 250 000 suomalaista kärsii kroonisesta keuhkoahtaumataudista.

Maailmanlaajuisesti näitä vakavia kansanterveyden ongelmia voidaan parantaa tehostamalla ehkäisy- ja hoitokäytäntöjä ja turvaamalla tarvittavien lääkkeiden saatavuus kaikissa maissa.

Allergia ja monet krooniset taudit lisääntyvät kaupungistuvissa yhteiskunnissa. Näille sairauksille ominaisia ovat immuunijärjestelmän epätasapaino ja lievä tulehdustila, jotka näyttävät kytkeytyvän ihmisen oman mikrobiston muutoksiin. Luontoyhteyden parantaminen, ”luontoaskel” tarkoittaa entistä suuremman huomion kiinnittämistä elintapoihin ja ympäristöön.

”Suomessa on havaittu, että kroonisten hengityselinsairauksien tautitaakkaa on voitu pienentää eri terveydenhuollon toimijoiden yhteistyöllä ja hyvin koordinoiduilla kansallisilla ohjelmilla,” THL:n ylijohtaja Marina Erhola sanoo.

GARD-kokous työstää toimintamalleja kroonisten hengityselinsairauksien ehkäisemiseksi alhaisen ja keskitulotason maissa. Suomella on kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä Keski-Aasiassa hengityselinsairauksien ehkäisemisessä perusterveydenhuollossa. GARD-verkosto voisi hyödyntää tätä osaamista omassa työssään.

Kokouksen järjestävät FILHA ry. ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL yhteistyössä WHO:n ja GARD:n kanssa.

Lähde: Filha ry / ePressi 31.8.2018

 

« Takaisin