Ratulan koululla aloitetaan jättiputken uusien torjuntamenetelmien kartoitus — Erikoistutkija ei usko, että jättiputkea saadaan hävitettyä Suomesta 20 vuodessakaan

19.8.2018

1,5 miljoonaa euroa saanut torjuntahanke on Suomen suurin. Kouvolassa kokeillaan muun muassa ekologisempia torjuntamenetelmiä.

Vaarallinen jättiputki täytyy kaivaa juurineen ulos maasta, jotta se ei pääsisi kasvamaan takaisin.
Ratulan koululla aloitetaan keskiviikkona kokeilemaan uusia jättiputken torjuntamenetelmiä. Luonnonvarakeskus saapuu koululle tekemään koeruutuja, joiden tarkoituksena on kokeilla uutta jättiputken torjuntatapaa.

Keskiviikkona alkava kokeilu on osa LIFE-hanketta. Luonnonvarakeskus torjuu hankkeessa jättiputkea ja Suomen luonnonsuojeluliitto jättipalsamia.

2,5 miljoonan euron LIFE-hanke on Suomen suurin ja se saa 1,5 miljoonan euron rahoituksen EU:lta.
Yli puolet Suomen laajuisen hankkeen koeruuduista sijoitetaan Kouvolaan. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Terho Hyvösen mukaan Kouvolan kaupunki on ollut asiassa aktiivinen.

— Kouvolassa on tiedossa paljon jättiputkikasvustoja. Kaupunki on katsonut hyviä kohteita, joissa on tiedossa tiheitä kasvustoja.

Ekologisempia torjuntamenetelmiä

Luonnonvarakeskus tutkii Kouvolassa biohajoavaa katetta, jolla jättiputkikasvustoja voisi peittää ja hävittää. Nykyisin vieraslajeja torjutaan glykosaatti-nimisellä myrkyllä tai muovisilla kalvoilla.

— Muovi voi hajota ja jäädä maastoon. Biohajoavaa materiaalia ei tarvitse noukkia pois.
Uusille torjuntakeinoille on tarvetta, sillä glykosaatin käyttöä ollaan kieltämässä. Glykosaattia ei myöskään voi käyttää vesistöjen lähellä.

Luonnonvarakeskus testaa Kouvolassa nykyisin etanoiden ja kotiloiden torjunnassa käytettyä koivutisleseosta.
— Kuivuessaan seos muodostaa kovan kerroksen. Testaamme estääkö se jättiputkikasvuston pääsyn kankaan läpi.

Jättiputki on vaikea hävitettävä

Vieraslajien torjumisesta on tullut viime aikoina Suomessa systemaattisempaa. Suomi on asettanut tavoitteekseen hävittää jättiputken 20 vuoden aikana.

Hyvönen ei kuitenkaan usko tavoitteen toteutumiseen.

— Se on melko epärealistista, sillä jättiputki on levinnyt niin laajalle.

Hyvönen sanoo, että vieraslajit olisi helpointa ja edullisinta torjua jo ennen kun ne tulevat maahan.

— Mitä pidempään laji leviää, sitä kalliimpaa sen torjuminen on. Tämä olisi helpompaa, jos asiaan olisi herätty 15 vuotta sitten.

Jättiputki on monella tapaa haitallinen kasvi. Sen kasvineste voi aiheuttaa iholle palovammoja ja kasvi laskee myös maan arvoa.

Jättiputken kaltaiset vieraslajit ovat haitallisia, sillä ne leviävät nopeasti ja peittävät muun kasvuston alleen.
 
Lähde: Kouvolan Sanomat / Anni Saarela 15.8.2018

 

« Takaisin