Koivun siitepölykausi on harvinaisen vaikea – parin viikon aikana on nähty kaikki mahdolliset allergian aiheuttamat vaivat, sanoo lääkäri

21.5.2018

Allergikoilla on nyt kaikki konstit käytössä. Oireita ovat saaneet sellaisetkin, joilla niitä ei ole ollut vuosiin.

Vaikea siitepölykausi on saanut allergikot ottamaan käyttöön kaikki mahdolliset hoitomuodot ja lääkkeet.
 
Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntijalääkäri Peter Csonka arvelee, että parin viikon aikana vastaanotolla on nähty kaikki mahdolliset allergian aiheuttamat vaivat.
 
– Potilailla on ollut tosi pahoja oireita. Reilun viikon sisällä tilanne on pahentunut. Oireita ovat saaneet sellaisetkin, joilla niitä ei ole ollut vuosiin, Csonka kertoo.
 
Koivun siitepölykausi on ollut tavallista rankempi eikä loppua näy vielä muutamaan päivään. Turun yliopiston aerobiologian yksikön Norkko-palvelun mukaan koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan runsaista erittäin runsaisiin koko maassa. Vain Pohjois-Lapissa määrien odotetaan vaihtelevan vähäisistä kohtalaisiin.
 
Silmä- ja hengitysoireet voivat yltyä hyvin voimakkaiksi
 
Csonkan mukaan allergiaoireet ovat äityneet niin pahoiksi, että niiden hoitamisessa on otettu käyttöön kaikki mahdollinen lääkitys. Viikon hellejakso on kuivattanut ilmaa ja nyt odotellaan sadetta, joka puhdistaisi ilmaa.
 
– Allergikoilla on ollut vaikeita silmäoireita kuten turvotusta, rähmimistä, sidekalvojen punotusta ja pitkälle meneviä sidekalvon tulehduksia. Jos ne pääsevät kehittymään pitkään, niin sidekalvolle alkaa muodostua uusia verisuonia jopa näkökentän eteen. Kun ne kasvavat sinne, niin ei niitä poiskaan saa, Csonka kuvailee.
 
Silmäoireiden lisäksi allergikot ovat saaneet tänä kesänä voimakkaita hengitysoireita. Csonkan mukaan potilaat ovat joutuneet pysymään sisätiloissa siitepölykauden aikana.
 
– Siitepölyallergikot ovat hakeutuneet sisätiloihin, koululaiset ovat olleet välitunnit sisällä ja lapset jäävät jalkapalloharjoituksista kotiin, hän kertaa viime aikojen tilannetta.
 
Voimakkaiden oireiden taltuttamiseen on otettu käyttöön kaikki mahdolliset keinot.
 
– Antihistamiinia suun kautta, kortisonia nenäsumutteena, nenähuuhtelukannun käyttö, tulehdusta lievittäviä silmätippoja, joskus myös kortisonipohjaisia silmätippoja pahimpiin oireisiin. Käytössä on myös hengitettäviä ja suun kautta otettavia astmalääkkeitä, jotka lievittävät tulehdusta ja avaavat keuhkoputket, Csonka luettelee lääkearsenaalia.
 
Koivu aiheuttaa Suomessa eniten siitepölyallergioita. Helpotusta tilanteeseen on tulossa muutaman vuoden sisällä kun koivun siedätyshoidossa otetaan käyttöön tabletit ja entistä useampi pääsee hoidon piiriin.
Nyt siedätyshoito annetaan pistoksina kolmen vuoden aikana. Potilaan on käytävä kuuden viikon välein ottamassa piston hoitajan luona. Toisena vaihtoehtona on tällä hetkellä kielen alle annosteltava koivun siedätyshoitoliuos.
 
– Suosittelen siedätyshoitoa kaikille kun sen saatavuus lisääntyy. Toivottavasti tablettihoito saadaan myös Kelakorvauksen piiriin. Alustavat tutkimukset tablettihoidoista ovat olleet hyviä. Tablettihoito otetaan käyttöön luultavimmin 2019 tai 2020, Csonka sanoo.
 
Lähde: Mirja Rintala / Ilta-Sanomat 19.5.2018

 

« Takaisin