Lämpö ryöpsäyttää siitepölyn vauhdilla pohjoiseen – etelässäkin koivuallergikkojen pärskiminen jatkuu

14.5.2018

Koivun siitepöly kiusaa allergikkoja pohjoisessa poikkeuksellisen varhain.

Kesäisen lämmin sää saa koivujen kukinnan etenemään vauhdilla kohti pohjoista. Koivu alkaa nyt kukkia kertarysäyksellä Oulun seudulla.
 
– Koivun kukinnan eteneminen on huimaa. Viimeiset lepät kukkivat samaan aikaan Oulun seudulla, joten siellä koivu–leppä-allergikoilla voi olla aika rankkaa, erikoistutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä sanoo.

Etelä-Lappiin kukinta ehtii ennusteiden mukaan parin päivän sisällä. Se on poikkeuksellisen aikaista.

– Huomenna se on jo erittäin runsasta Tornion korkeudella. Keskiviikkoon mennessä on Rovaniemen seudulla jo taatusti hyvin runsaasti koivun siitepölyä, Pessi sanoo.

Eteläisessä Suomessa lämpö voi puolestaan nopeuttaa koivun kukinnan loppumista, mutta allergikoille ei silti ole luvassa kovin paljon helpotusta.

– Kukinta ei ole ihan vielä ehtinyt loppuun etelässä. Siitepöly jää kiertelemään ilmakehään, kunnes tulee kunnon vesisateita, jotka puhdistavat ilman. Koivuallergikkojen oireilu jatkuu, vaikka koivun norkot näyttäisivätkin lähipuussa tyhjiltä, Anna-Mari Pessi sanoo.

Joka viides suomalainen pärskii siitepölyn vuoksi

Tänä keväänä koivun siitepölyä on ilmassa runsaasti ja allergikoilla voi siksi olla tavallista enemmän oireita.
– Kun siitepölyä on runsaasti, varmasti suurin osa koivuallergikoista oirehtii, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta sanoo.

Noin joka viides suomalainen saa oireita siitepölystä. Tarkkaa siitepölyallergikkojen määrää ei ole tiedossa, sillä kaikki eivät lähde lääkärin vastaanotolle, vaan lääkitsevät oireitaan apteekin itsehoitotuotteilla. Runsaimmin oireita aiheuttaa koivu, mutta moni saa oireita myös lepästä, heinästä tai pujosta.

Anne Vuorenmaan mukaan Allergia-, Iho- ja Astmaliittoon on nyt tullut soittoja siitepölyallergian hoidosta tavallista enemmän.

– Se johtuu ehkäpä siitäkin, että koivu riehaantui kukkimaan yhtäkkiä ja oireet yllättivät osan ihmisistä, Anne Vuorenmaa sanoo.

Vuorenmaa painottaa, että siitepölyallergian aiheuttamia oireita kannattaa hoitaa. Ylähengitysteiden oireet voivat hoitamattomina lisätä jopa astman kehittymisen riskiä.

– Allergisen nuhan merkitystä usein väheksytään, mutta kyllä sitä on tärkeää hoitaa.

Siitepölytilannetta eri puolilla Suomea voi seurata Turun yliopiston aerobiologian yksikön Norkko-palvelusta.

Lähde: Elisa Kallunki / YLE 13.5.2018

 

« Takaisin