Tutkimus: Vauvojen kosteuspyyhkeet osallisia lapsuusajan ruoka-allergioihin

14.5.2018

Uuden tutkimuksen perusteella vauvan kakkapyllyn puhdistaminen kosteuspyyhkeillä voi herkistää ihon kemikaaleille ja nostaa lapsuudessa kehittyvien ruoka-allergioiden riskiä.

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat onnistuneensa valottamaan merkittävästi lapsuuden ruoka-aineallergioiden syntyä. Tutkijat osoittivat, että kun ihon luonnolliset öljyt toistuvasti hävitetään saippuoita sisältävillä kosteuspyyhkeillä, ihon suojamuuri rikkoutuu, mikä taas voi myötävaikuttaa allergian kehittymiseen.
 
Jos pyyhkeiden saippuajäämiä ei huuhdota pois, vauvan iho muuttuu alttiimmaksi imemään itseensä allergiaa aiheuttavia kemikaaleja. Tämä koskee erityisesti lapsia, joilla on jo ennestään geneettistä taipumusta kosketusihottumaan.

Tutkimus toteutettiin hiirillä. Niiden iholle levitettiin natriumlauryylisulfaattia, joka on yleinen, myös joistakin kosteuspyyhkeistä löytyvä kemikaali. Käsittely toistettiin useampaan otteeseen, minkä jälkeen hiiret altistettiin yleisille ruoka- ja muille allergeeneille. Käytännössä niille annettiin syötäväksi esimerkiksi kananmunaa tai maapähkinöitä.

Hiirille tuli ihottumaa sille alueelle, jossa niiden iho oli altistunut natriumlauryylisulfaatille. Lisäksi ne saivat allergisia ja anafylaktisia reaktioita.

Tutkimusta johtaneen professori Joan Cook-Millsin mielestä vanhempien pitäisi pestä lastensa pyllyt vanhaan tapaan vedellä huuhtelemalla ja rajoittaa saippuajäämiä jättävien kosteuspyyhkeiden käyttöä. Lisäksi omat kädet pitää muistaa pestä ennen kuin pesee vauvan pyllyä, sillä niidenkin kautta voi välittyä allergisoivia aineita.

Suomessa tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Yle. Alkuperäinen tutkimus julkaistiin toukokuussa Journal of Allergy and Clinical Immunology -tiedelehdessä.
 
Lähde: mtv.fi 11.5.2018

 

« Takaisin