Koivun siitepölyä on tänä keväänä tavallista enemmän – Lääkäri ei ymmärrä, miksi monet sinnittelevät liian vähällä hoidolla

9.5.2018

Lääkkeen tehon kannalta ei ole väliä, onko allergialääke apteekista ilman reseptiä hankittu itsehoitolääke vai reseptilääke. Jos allergialääkkeitä joutuu syömään pitkään, tulee resepti edullisemmaksi.

Siitepölykausi saa monen silmät kutisemaan, nenän vuotamaan ja olon tukkoiseksi. Tänä keväänä siitepölykausi on allergiaoireista kärsiville tavallista vaikeampi, sillä Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan koivu kukkii viime vuosia runsaammin. Tampereen seudulla koivun siitepölyä on tällä viikolla runsaasti tai erittäin runsaasti.
 
Allergiakausi näkyy myös työterveyden vastaanotolla. Finla Työterveyden vastaavan työterveyslääkärin Anniina Anttilan mukaan allergiaoireista kärsivät ihmiset alkavat uusia reseptejään jo hyvissä ajoin maaliskuussa.

–Pitkään allergiasta kärsineet ihmiset tietävät, mitä tarvitsevat, ja hakevat sen, Anttila toteaa.

Samaa sanoo Pirten apulaisylilääkäri Rauno Saurio.

–Allergikot osaavat ennakoida allergiakautta hyvin. Nyt kun koivun siitepölyä on enemmän kuin tavallisesti, allergiaoireisia on ollut aiempia keväitä enemmän, Saurio sanoo.

Yksi asia ihmetyttää

Joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Sairauslomaa allergian vuoksi kirjoitetaan kuitenkin hyvin harvoin. Yleensä oireet saadaan lääkkeillä hallintaan, eikä töistä tarvitse olla pois. Pahimmillaan oireet voivat olla astmaattisia oireita ja pahaa hengenahdistusta, jolloin sairausloma voi tulla kysymykseen.
 
–Meillä puhtaasta siitepölyallergiasta ei ole kirjoitettu sairauslomia, vaan sairausloman perusteena mukana on ollut aina jokin hengitystieinfektio, jota allergiaoire on sitten pahentanut, Saurio toteaa.

Finla Työterveyden Anniina Anttila ihmettelee allergian hoidossa yhtä asiaa:

–Ihmiset yrittävät sinnitellä pelkällä antihistamiinitabletilla ja unohtavat nenäsuihkeet ja silmätipat. Puoliksi hoidettujen oireiden kanssa ei kannata jäädä kärsimään. Jos oireita tulee lääkityksestä huolimatta, kannattaa kysyä lisäkeinoja niiden lievittämiseen, Anttila sanoo.

Anttilan mukaan allerginen nuha ja silmäoireet helpottuvat parhaiten paikallishoidolla, eli nenäsuihkeella ja silmätipoilla.

Rauno Saurio Pirtestä muistuttaa, että sama lääke ei välttämättä auta kaikille. Moni antihistamiinitabletteja syövä tuntee esimerkiksi väsymystä, mutta valmisteen vaihto voi auttaa.

–Itselle sopivan lääkkeen löytäminen on usein vähän hakemista. Esimerkiksi antihistamiinitablettien sivuvaikutuksena ilmenevä väsymys on hyvin yksilöllistä. Joku ihminen voi kokea olevansa todella väsynyt, mutta toinen ei huomaa mitään. Usein uudemmat lääkkeet ovat vanhoja vähemmän väsyttäviä, Saurio sanoo.

Pitkäaikaisiin oireisiin resepti
 
Lääkkeen tehon kannalta ei ole väliä, onko allergialääke apteekista ilman reseptiä hankittu itsehoitolääke vai reseptilääke. Sekä Saurio että Anttila kehottavat kuitenkin hankkimaan reseptin, jos oireet ovat pitkäkestoisia.

–Peruslääkkeitä, nenäsuihketta, allergiatabletteja ja silmätippoja, saa apteekista samoilla vahvuuksilla kuin reseptilläkin, mutta pakkauskoot ovat pienempiä. Reseptillä saa isompia pakkauksia, jolloin lääkkeen hinta tablettia kohti on matalampi. Siksi pitkään oireista kärsivien kannattaa hakea resepti, Anttila sanoo.

Siitepöly voi aiheuttaa herkimmille astmaattisia oireita ja keuhkoputkien tukkeutumista.

–Hengitettävät lääkkeet ovat vastaavia kuin astmaatikoilla. Ne määrätään aina reseptillä, Anttila sanoo.
 
Lähde: Kaisa Uusitalo / Aamulehti 9.5.2018

 

« Takaisin