Siitepöly voi viedä työkyvyn - Ruotsissa kustannukset vuosittain jopa 500 miljoonaa euroa

8.5.2018

Siitepölylle herkät ihmiset nukkuvat nyt huonommin. Heidän keskittymisensä ja tuottavuutensa voivat laskea. Mojovan laskun maksavat yritykset ja yhteiskunta.

Kevät on täällä taa… taa… Atshii! …taas.
 
Siitepölyallergiasta koituu yhteiskunnalle vuosittain iso lasku. Työkyky heikkenee ja terveydenhuollon kulut nousevat.

Ruotsissa noin neljä viidestä kärsii jonkinasteisesta herkkyydestä siitepölylle.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan noin 20 prosenttia suomalaisista on siitepölyallergisia. Noin joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä allergioista.

Göteborgin yliopiston siitepölylaboratorion johtajan Åslög Dahlin mukaan noin puolella siitepölyherkistä ihmisistä työkyky laskee ja tuottavuus voi heikentyä 25-40 prosenttia.

"Ihmiset nukkuvat huonommin, tuntevat itsensä flunssaisiksi ja keskittymiskyky laskee", Dahl sanoo Dagens industrille.
 
Dahlin mukaan pudonnut tuottavuus ja työterveyskustannusten nousu maksavat yhteiskunnalle vuosittain jopa 500 miljoonaa euroa.

"Koko yhteiskunta kärsii. Työpaikoilla se maksaa sekä lisääntyneinä sairaspoissaoloina että työkyvyn heikkenemisenä."

Dahlin mukaan asiasta pitäisi keskustella henkilöstön kanssa ja selvittää, ketkä työntekijöistä ovat erityisen herkkiä siitepölylle. Jos allergia on todella paha, niin työntekijän kanssa voitaisiin sopia erityisjärjestelyistä.
Työntekijä voisi esimerkiksi tehdä pahimmat ajat töitä kotoa.

Dahlin mukaan siitepölyallergian riski on suurempi henkilöillä, jotka ovat syntyneet vuoden 1970 jälkeen. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että myöhemmin syntyneiden immuunijärjestelmä ei ole altistunut lapsena siitepölylle samalla tavalla kuin vanhemmilla sukupolvilla.
 
Lähde: Antti Lehmusvirta / Kauppalehti 7.5.2018

 

« Takaisin