Allergia-, iho- ja astmaliitto huolissaan: Samalla allergiamerkinnällä monta merkitystä

27.4.2018

Ravintoloiden ja kahviloiden erityisruokavaliomerkinnät eroavat toisistaan eri maissa. EU-alueella ravintoloiden ja kahviloiden allergiamerkinnät voivat tarkoittaa päinvastaisia asioita. Monet tarjoilupaikat käyttävät myös omia symboleja.

Sama merkintä voi tarkoittaa, että annos sisältää tiettyä ruoka-ainetta tai ei sisällä sitä tai, että se voidaan valmistaa ilman tätä ruoka-ainetta. Päinvastaiset merkintätavat koskevat kaikkia allergioista varoittavia merkintöjä ravintoloissa, kahviloissa ja esimerkiksi laivojen buffet-pöydissä.
 
Allergia-, iho- ja astmaliitto on huolissaan matkailijoiden allergiaturvallisuudesta. Merkintätapojen yhtenäistämiseen onkin ryhdytty liiton eurooppalaisessa kattojärjestössä EFAssa (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients' Associations), jossa asia on nostettu ensi vuoden ykkösprojektiksi.
 
Myös Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää tärkeänä, että merkinnät ovat selkeitä johdonmukaisia ja yksiselitteisiä.
 
–Tässä merkintäviidakossa allergisen itsensä on oltava aktiivinen ja selvitettävä, mitä merkinnät tarkoittavat. Ravintolahenkilökunnan tulee tietää, mitä annos sisältää ja miten se on valmistettu, muistuttaa viestintäpalveluiden johtaja Niki Alanko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.
 
Hän kysyykin Lautasella 2018 messutapahtuman avajaisissa: Mistä tietää, mitä erilaiset allergeeni- ja varoitusmerkinnät tarkoittavat?
 
Lautasella 2018 on uusi tapahtuma erityisruokavaliota noudattaville, free from -tuotteista kiinnostuneille ja kaikille tonton-dieettejä suunnitteleville. Kaksipäiväisessä tapahtumassa on mukana yli 70 näytteilleasettajaa. Tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa 27.-28.4.
 
Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry 27.4.2018

 

« Takaisin