Ristiallergiaa aiheuttavia hedelmiä ei pidä säikähtää - asiantuntija ei suosittele niiden välttämistä

29.11.2017

Suunnilleen puolet koivuallergisista saa oireita juureksista ja hedelmistä. Ristiallergialla tarkoitetaan allergisia reaktioita muille kuin varsinaiselle allergian aiheuttajalle.

Ristiallergiassa oireet ovat pääosin lieviä. Hengenahdistus tai anafylaktinen sokki ovat harvinaisia.

- Tavalliset oireet ovat suun kihelmöintiä, kutinaa ja pistelyä. Ristiallergiassa oireet ovat yleensä enemmän kiusallisia kuin vaarallisia, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko sanoo.

Sietokyky voi vaihdella vuodenajan mukaan. Siitepölykaudella oireillaan ruoka-aineista herkemmin, talvella ei välttämättä lainkaan.

Koivuallergikollekin on olemassa listoja ruoka-aineista, joista allergisia oireita voi tulla. Toikko painottaa, että listoihin kannattaa suhtautua varauksella, oireet ratkaisevat. Kaikki mainittu ei ole enää pannassa.

- Ennen tehtiin niin, että kaikkea vältettiin. Muistan itsekin 90-luvulla, että siitepölyallergisena monet hedelmät ja vihannekset olivat kiellettyjä. Jos jostain sai vähänkin oireita, se otettiin heti pois. Hyvin vähän oli sellaista, mitä sain syödä.

Nykysuositus on, että lievistä oireista ei kannata heti säikähtää ja luovuttaa tai pistää tiettyä kasvista mustalle listalle.

Kaisa Toikko neuvoo, että jos oireita on vain vähän, voi kokeilla kasvista kypsennettynä, raastettuna tai esimerkiksi parin kuukauden kuluttua uudelleen. Voi kokeilla myös toista lajiketta. Esimerkiksi omenalajikkeiden joukossa voi olla niitä, jotka sopivat hyvin

Lähde: Milja Kungas / Karjalainen 28.11.2017

 

« Takaisin