Gradu: Hyönteisistä hyötyä suolistobakteereille

29.11.2017

Otto Seleniuksen mukaan hyönteisruoka on kitiinin ansiosta ainut eläinproteiinin lähde, josta saa ravintokuitua.

Biologian opiskelija Otto Selenius tutki gradussaan hyönteisistä saatujen ravintoaineiden vaikutusta ihmisten suolistobakteereihin. Tutkimuksen mukaan ruoansulatus voi hajottaa hyönteisen tukirangan rakenneainetta, eli kitiiniä, hyödyllisiksi ravintoaineiksi.

”Kitiini esti haitallisten bakteerien kasvua, kun taas sen hajoamistuote, kito-oligosakkaridi, lisäsi hyödyllisten bakteerien kasvua”, Selenius kertoo.

Kitiinin hajoamistuotteilla on myös muita myönteisiä vaikutuksia. Seleniuksen mukaan ne laskevat veren kolesterolia sekä ehkäisevät tulehdusten ja kasvainten syntymistä. Tulokset perustuvat koeputkissa tehtyjen tutkimusten havainnointiin.

Länsimaissa hyönteisruoka elää nousukautta, sillä proteiinipitoisten itikoiden uskotaan vähentävän ympäristöä kuormittavaa lihankulutusta.

Selenius kertoo, että hyönteisiä on kuitenkin syöty aina. Parhaillaan yli kaksi miljardia ihmistä käyttää niitä ravinnokseen.

Suomessa hyönteiset laillistettiin virallisiksi elintarvikkeiksi lokakuussa.

“Jotkut yrittäjät ovat myyneet hyönteisiä ‘keittiösomisteina’ ja kiertäneet näin vanhaa lakia. Nyt hyönteiset saadaan elintarvikelain piiriin, jolloin markkinoista tulee turvallisempia ja hyönteisiä saadaan vapaammin ruokakauppoihin.”

Selenius työsti gradua hieman yli vuoden ajan. Vauhtia hidastivat kandiksi valmistuminen ja siihen liittyvät kurssit. Tutkimus syntyi Seleniuksen mukaan kuin itsestään.

”Keräsin paljon aiheeseen liittyvää kiinnostavaa tietoa. Yhtäkkiä huomasin, että minulla on yli 30 sivua materiaalia. Tämän jälkeen tehtäväni oli vain rajata aihetta tarkemmin.”

Hyönteisruoan edut ovat laajasti tiedossa, mutta aiheessa on vielä paljon tutkittavaa. Esimerkiksi Selenius nostaa eräät äyriäisproteiinia muistuttavat hyönteisproteiinit, joiden syömistä katkaravuille allergisten on varottava.

Selenius on kiinnostunut jatkamaan aiheen parissa tohtorinopintoihin.

”Väitöskirjassa haluaisin tutkia, mitä terveysvaikutuksia ilmenee ihmisillä, jotka ottavat hyönteiset osaksi ruokavaliotaan.”

Lähde: Atte Uusinoka / Turun ylioppilaslehti 28.11.2017

 

« Takaisin