Astmalla, heinänuhalla ja ekseemalla yli 100 yhteistä geneettistä riskitekijää

2.11.2017

Kansainvälinen tutkimus on tunnistanut ihmisen perimästä yhteensä 136 geenipaikkaa, jotka voivat altistaa niin astmalle, heinänuhalle kuin ekseemallekin. Tämä auttaa ymmärtämään miksi astma, heinänuha ja ekseema usein esiintyvät samalla ihmisellä, tutkimukseen osallistuneesta Karoliinisesta instituutista tiedotetaan.

Australialaisjohtoinen tutkimus pyrki selvittämään mitkä geenit liittyvät kaikkiin kolmeen allergiaan.
Tutkimuksessa käytettiin dataa ruotsalaisesta kaksosrekisteristä. Tutkijat analysoivat yli 360 000 henkilön genomit.
Tutkijat uskovat, että nyt tunnistetut geenit vaikuttavat lähigeeniensä toimintaan, ja nämä geenit puolestaan altistavat astmalle, heinänuhalle ja ekseemalle vaikuttamalla ihmisen immuunijärjestelmän soluihin. Tämän mekanismin kautta kyseiset 136 geenipaikkaa vaikuttavat allergian puhkeamiseen kaikissa kolmessa sairaudessa.

Tutkimuksessa havaittiin myös ympäristötekijöiden vaikuttavan siihen, kytkeytyvätkö riskitekijägeenit päälle vai pois päältä. Tutkijat esimerkiksi huomasivat yhden geenin kytkeytyvän todennäköisemmin pois päältä, jos henkilö polttaa. Kyseisen geenin ollessa kytkettynä pois päältä, allergian kehittymisen riski kasvaa.
 
Professori Catarina Almqvist Malmros Karoliinisesta instituutista uskoo, että tutkimustulokset antavat myös uusia suuntaviivoja siihen, miten astmaa, heinänuhaa ja ekseemaa voi ehkäistä ja hoitaa.
 
Tulokset julkaistiin Nature Genetics -lehdessä.
 
Lähde: Mediuutiset / Nina Airisto 1.11.2017

 

« Takaisin