Kansallinen allergiaohjelma löi läpi terveydenhuollossa odotettuakin paremmin

22.6.2017

Suomen kansallinen allergiaohjelma on juurtunut hyvin terveydenhuoltoon, arvioi Hyksin Iho- ja allergiasairaalan vastaava ylilääkäri, Helsingin yliopiston kliinisen allergologian professori ja lasten allergologian erikoislääkäri Mika Mäkelä. Mäkelä esitteli allergiaohjelman ideologiaa ja tuloksia kansainvälisessä EAACI-konferenssissä Helsingissä sunnuntaina.

Allergiaohjelma toi yhdeksän vuotta sitten astman ja allergian hoitoon suuren asenteellisen muutoksen, jota puskettiin voimakkaasti läpi erityisesti perusterveydenhuoltoon.
 
– Ohjelma on lyönyt läpi paremmin kuin osasimme odottaa. Asennemuutos on näkyvä kaikilla tasoilla, perusterveydenhuollosta neuvoloihin.
 
Allergologia eli pitkään käsityksessä, että allergiaa voi parhaiten ennaltaehkäistä allergeeneja välttämällä, kunnes immunologinen tutkimustieto alkoi puhua päinvastaisen puolesta. Allergeeneja ei kannata välttää turhaan. Mäkelä sanoo, että ohjelman suositukset ovat johtaneet muun muassa siihen, että allergiaruokavalioita on pystytty purkamaan antamalla ihmisille oikeaa tietoa ja ohjausta.

Esimerkiksi pienten lasten vanhempia on ohjeistettu hoitamaan kuivaa ihoa perusvoiteella. Siten voidaan ehkäistä allergeenien pääsy ihon kautta elimistöön. Samoin kiinteää ruokaa suositellaan aloitettavaksi rintamaidon ohella 4-6 kuukauden iässä.

– Itse tulkitsen niin, että nämä kaksi asiaa, joita olemme voimallisesti viestineet, näkyvät maitoallergialuvuissa. Kelan uusien erityiskorvattavuuslukujen valossa maitoallergisten lasten määrä on puolittunut vuodesta 2008 viime vuoteen verrattuna.

Muutos on valtava, sillä vuosien ajan yli 3 000 lasta käytti erityisvastikkeita. Viime vuonna heitä oli alle 1 500.

Suomen kansallinen allergiaohjelma on jo loppusuoralla, sillä ohjelma päättyy vuonna 2018.

– Osa ohjelman tavoitteista on saavutettu, mutta aivan kaikkea ei vielä. Kyseessä on joka tapauksessa online-prosessi, joten tavoitteita ylläpidetään, vaikka virallisen ohjelman nimellä asioita ei enää kuljetetakaan, Mäkelä sanoo.
 
Lähde: Nina Airisto / Mediuutiset 21.6.2017

 

« Takaisin