Allergia voitaisiin tulevaisuudessa napsaista pois päältä geeniterapialla

6.6.2017

Veren kantasoluja muokkaamalla tutkijat estivät immuunijärjestelmää reagoimasta.

Tehokasta allergiarokotetta on odoteltu. Australialainen tutkimus löysi nyt allergian hoitamiseen uuden keinon. Se voisi joskus johtaa rokotteeseen, joka yksinkertaisesti kytkee allergisoivan aineen aiheuttaman immuunireaktion pois päältä.
 
Allerginen reaktio syntyy, kun elimistön immuunijärjestelmä reagoi allergiaa aiheuttavan aineen, kuten vaikkapa siitepölyn, sisältämiin proteiineihin. Allergian ja astman hoitoa vaikeuttaa se, että immuunisolut muistavat kohtaamansa allergeenit ja reagoivat niihin jatkossakin. Tätä muistia on vaikea pyyhkiä.
 
Queenslandin yliopiston tutkimusryhmä onnistui geeniterapian avulla nollaamaan immuunisolujen muistin hiiriltä niin, että ne eivät enää reagoineet allergisen reaktion aiheuttavaan proteiiniin.
 
Hiiriin ruiskutettiin veren kantasoluja, joihin oli lisätty allergeeniproteiinia säätelevä geeni. Nämä räätälöidyt solut tuottavat uusia verisoluja, jotka puolestaan on ohjelmoitu tuottamaan proteiinia, joka hakeutuu täsmällisesti tiettyihin immuunisoluihin. Tämä kytki hiiriltä allergian pois, kun immuunijärjestelmä turtui proteiiniin.
 
Hiiriä ärsytettiin alun perin kokeellisella, astmaattisen reaktion laukaisevalla proteiinilla. Tutkimuksen johtajan Ray Steptoen mukaan hoito soveltuisi myös esimerkiksi ruoka-aineallergioista kärsiville.
 
Tutkijoiden tavoitteena olisi saada aikaan yhdellä rokotteella toteutettava geeniterapia, joka toimisi myös ihmisillä.
 
”Emme ole kuitenkaan vielä siinä pisteessä, että hoito kävisi yhtä helposti kuin flunssarokotteen ottaminen. Yritämme kehittää menetelmästä yksinkertaisempaa ja turvallista”, Steptoe sanoo.
 
Ensisijaisesti hoito voisi soveltua ihmisille, joilla on vaikea astma tai mahdollisesti hengenvaarallisia ruoka-allergioita.
 
Tutkimuksen julkaisi JCI Insight.
 
Lähde: HS Tiede / Niko Kettunen 5.6.2017

 

« Takaisin