Astmariskiä voi ennustaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana

27.4.2017

Pikkulapsen ensimmäinen uloshengitysvaikeus voi ennustaa astman puhkeamisen riskiä kouluiässä, selviää Turun yliopistossa tarkistettavasta väitöstutkimuksesta.

Minna Lukkarisen väitöstutkimus osoittaa, että lapsuusiän astmatyypeillä on eri riskitekijät. Allergiselle astmalle altistavat ruoka-aineallergiat, atooppinen ihottuma ja rinoviruksen aiheuttama infektio. Ei-allergisen astman riskitekijöitä ovat vanhempien tupakointi ja ensimmäinen uloshengitysvaikeus alle yksivuotiaana. Uloshengitysvaikeus tarkoittaa, että pienet hengitystiet ahtautuvat flunssan yhteydessä.

– Uloshengitysvaikeuksia on kolmasosalla pikkulapsista, mutta astma kehittyy vain pienelle osalle, kertoo Lukkarinen.

Tutkimuksessa huomattiin, että ensimmäiseen uloshengitysvaikeuteen annettu kortisonilääkitys vähentää astman ilmenemistä lapsilla, joilla on rinoviruksen aiheuttama hengitysvaikeus. Lukkarisen mukaan tästä ei kuitenkaan voi päätellä, että kortisonilääkitys estäisi astman täysin.

– Rinovirusta etsimällä voimme löytää lapset, jotka hyötyvät tulehdusta estävän lääkkeen käytöstä. Yleiseksi hoitosuositukseksi tätä ei voi vielä ottaa.

Lukkarinen toivoo, että eri astmatyyppien tunnistaminen auttaa astman kehittymistä ehkäisevän hoidon löytämisessä.

– Seuraavaksi voimme tutkia, voiko astman kehittymiseen vaikuttaa jo raskaus- tai pikkulapsivaiheessa.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin 127 lasta kahdeksan vuoden ajan. Kaikki lapset olivat hoidossa Tyksissä hengitysvaikeuksien vuoksi. Tutkimusryhmästä kolmasosalle kehittyi astma kouluiässä.

LL Minna Lukkarinen esittää väitöskirjansa The risk of school-age asthma after the first severe rhinovirus-induced wheezing julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 5.5.2017 kello 12.

Lähde: Turun Sanomat / Ida Niva 26.4.2017

 

« Takaisin