Ammatista johtuva astma sairastuttaa erityisesti maatalousyrittäjiä

21.4.2017

Työperäisiä astmoja aiheuttavat muun muassa eläinten epiteeli- eli pintakudos ja eritteet sekä jauhot, viljat, homeet ja kemikaalit.

Maatalousyrittäjillä ja elintarvikkeita valmistavilla on suurin riski sairastua ammatistaan johtuvaan astmaan.

Työterveyslaitos THL kertoo, että työstään astmaan sairastuvia on entistä enemmän, vaikka ammattitautien yhteismäärä laskee.

Vuonna 2014 vakuutuslaitokset vahvistivat astmaepäilyistä 12 prosenttia työperäisiksi.

Ammattiastman yleisimmät aiheuttajat olivat homesienet, jauhot, viljat, rehut, eläinten epiteeli tai eritteet, varastopölypunkit ja herkistävät kemikaalit. Myös ärsyttävien kemikaalien todettiin olevan syypäitä astmaan, THL kertoo tiedotteessaan.

Yleisin ammattitaudin aiheuttaja on edelleen asbesti ja kakkosena melu.

Putkiremonteissa käytettävät epoksikemikaalit ja kosmetiikan säilöntäaineina käytettävät isotiatsolinonit aiheuttavat eniten ammatti-ihotauteja. 40 prosenttia ammatti-ihotaudeista oli allergisia kosketusihottumia, kertoo apulaisylilääkäri Maria Pesonen Työterveyslaitoksesta.

Hänen mukaansa pitkävartisten suojahanskojen käyttö auttaa suojaamaan ihoa epoksikosketusallergialta.

Isotiatsolinoneita käytetään säilöntäaineena muun muassa maaleissa,metallintyöstönesteissä ja kosmetiikassa. EU on rajoittanut niiden käyttöä kosmetiikan säilöntäaineena, koska ne ovat aiheuttaneet maailmanlaajuisen kosketusallergiaepidemian.

Kemikaalilainsäädännön puolella on vireillä metyyli-isotiatsolinonin luokittelu ihoa voimakkaasti herkistäväksi yhdisteeksi ja tavanomaista alempi pitoisuusraja varoitusmerkinnälle.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus / Maija Ala-Siurua 20.4.2017

 

« Takaisin