Valohoito talvella vähentää psoriaatikon iho-oireita

24.1.2017

Talviaikainen valohoito parantaa psoriaatikon ja atoopikon iho-oireita ja suurentaa elimistön D-vitamiinipitoisuuksia, selviää lääketieteen lisensiaatti Toni Karppisen väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksessa valohoito suurensi D-vitamiinipitoisuuksi psoriaatikoilla ja terveillä verrokeilla, jotka käyttivät 20 µg D-vitamiinilisää päivittäin. Lisäksi valohoito paransi psoriasiksen iho-oireita.

Joka toinen viikko annosteltu, ihon punekynnyksen alittava valohoito myös suurensi elimistön kesänjälkeistä D-vitamiinipitoisuutta lokakuun ja huhtikuun välillä. Maalis-huhtikuun kevätauringon UV-säteily nosti D-vitamiinitasoja terveillä henkilöillä, jotka ulkoilivat lumisilla alueilla 4-10 päivän ajan kädet ja kasvot paljaina, ja joiden D-vitamiinitaso oli alle 90 nmol/l ennen ulkoilujaksoa. Henkilöillä, joiden taso oli yli 90 nmol/l, D-vitamiinitaso laski ulkoilusta huolimatta.

Kanariansaarilla järjestettävät aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit paransivat psoriaatikkojen ja atoopikkojen iho-oireita ja elämänlaatua ainakin kuukautta kuukautta kurssin jälkeen.

Kapeakaistaista ultravioletti B  -valohoitoa käytetään useiden ihosairauksien, kuten psoriasiksen ja atooppisen dermatiitin hoitamiseen. Näillä sairauksilla on negatiivinen elämänlaatuvaikutus. Ihottumaoireiden paranemisen ohella valohoito nostaa elimistön D-vitamiinitasoa.

Lähde: Mediuutiset / Erpo Pakkala 23.1.2017

 

« Takaisin