Noin 1500 lääkettä halpeni vuodenvaihteen jälkeen – isoimmat hinnanlaskut ovat jopa satoja euroja

19.1.2017

Hinnanlasku ei osu erityisesti mihinkään tiettyyn lääkeryhmään. Paljon lääkkeitä käyttävien kulut pienenevät, sillä lääkkeiden hinnat ovat vuodenvaihteen jälkeen laskeneet merkittävästi.

Isoimmat hinnanlaskut ovat jopa satoja euroja. Yli 9 000:sta lääkepakkauksesta noin 1 500:n hinta on tullut alas. Prosenteissa lasku on joissakin valmisteissa jopa 50, monissa joitakin kymmeniä prosentteja.

”Eniten laskusta hyötyvät monisairaat, jotka käyttävät lääkkeitä paljon”, Vesa Kujala Suomen Apteekkariliitosta sanoo.

Hinnanlasku ei osu erityisesti mihinkään tiettyyn lääkeryhmään, vaan hintakehityksestä hyötyvät niin astma-, sydän-, verenpaine- kuin mielialalääkkeitäkin käyttävät. Lasku koskee nimenomaan reseptilääkkeitä, joiden hintoja ja korvattavuutta säädellään laein. Vuodenvaihteen jälkeen lääkkeiden säätelymekanismit muuttuivat niin, että hintakilpailun piiriin tuli entistä enemmän lääkkeitä.

”Markkinoille tuli esimerkiksi rinnakkaistuotevalmisteita, jotka on ostettu halvemman hintatason maista, kuten Etelä-Euroopasta.”

Silloin kilpailu laskee hintoja.

Kun lääkkeiden kokonaishinnat laskevat, myös Kela joutuu maksamaan vähemmän lääkekorvauksia.

Käsikauppalääkkeet kuuluvat normaalin hintakilpailun piiriin. Niiden hinnat eivät ole juurikaan nousseet kymmenen viime vuoden aikana.

Lähde: HS Katarina Malmberg 18.1.2017

 

« Takaisin