Tutkimus: Äidin raskaudenaikainen närästyslääkitys saattaa lisätä lapsen astmariskiä

11.1.2017

Lapset, joiden äidille lääkäri oli kirjoittanut odotusaikana vatsahapon eritystä estävää lääkettä, olivat muita todennäköisemmin käyneet lääkärissä astman takia.

Äidin raskaudenaikainen närästyslääkkeen käyttö saattaa lisätä lapsen riskiä sairastua astmaan, ilmenee Tampereen ja Edinburghin yliopistojen tutkimuksesta.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa käytiin läpi kahdeksan aiemmin tehtyä tutkimusta, joissa tarkasteltiin yhteensä yli 1,3 miljoonan lapsen terveystietoja sekä tietoja äitien ja lasten reseptilääkkeistä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että lapset, joiden äidille lääkäri oli kirjoittanut odotusaikana vatsahapon eritystä estävää lääkettä, olivat muita todennäköisemmin käyneet lääkärissä astman takia.

Yhteys närästyslääkkeiden käytön ja astman välillä ei kuitenkaan ole selvä, tutkijat muistuttavat. Yhteys saattaa johtua myös jostakin muusta tekijästä ja vaatii lisätutkimusta.

Närästys on raskauden aikana yleinen vaiva. Se johtuu vatsalaukun happaman sisällän noususta ruokatorveen.

Oireita lievitetään muun muassa vatsahapon eritystä estävillä lääkkeillä kuten histamiinin H2-salpaajilla ja protonipumpun salpaajilla. Niitä pidetään turvalllisina käyttää raskauden aikana.

Odottavien äitien ei tarvitse näiden tulosten perusteella välttää närästyslääkkeitä, tutkijat sanovat.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Lähde: Henrietta Hassinen / Yle 10.1.2017

 

« Takaisin