Käsien pesu ei lisää allergiariskiä

4.11.2016

Kädet on suositeltavaa pestä aina, kun tulee ulkoa sisälle. Riski saada allergioita ei kasva, vaikka käsiä pesee useasti.

Kumpi on pahempi: jatkuva lasten käsien pesu vai huolettomuus käsihygieniassa? Terveystalon lastentautien erikoislääkäri ja allergologi Péter Csonka vastaa:

”Tautien ehkäisyssä käsien pesu ja käsihuuhteiden käyttö ovat olennaisia. Kädet on suositeltavaa pestä aina, kun tulee ulkoa sisälle. Riski saada allergioita ei kasva, vaikka käsiä pesee useasti.

Tutkimusten mukaan käsihuuhteiden käyttö ei myöskään paranna bakteereiden eikä virusten vastustuskykyä, vaan huuhteiden sisältämä alkoholi päinvastoin tappaa taudinaiheuttajia.

Yhteiskunta on kuitenkin puhtaampi kuin sata vuotta sitten. On mahdollista, että ylihygieenisyys on johtanut siihen, että allergioita on nyt enemmän. Ennen lähes jokaisella ihmisellä oli suolistossaan loinen, esimerkiksi lapamato, jota vastaan elimistö taisteli. Kun enää tällaisia ongelmia ei juuri ole, immuunipuolustusjärjestelmä on muuttunut herkemmäksi ja suojelee liian innokkaasti myös viattomia allergeeneja vastaan. Mutta ei allergioita voida hoitaa antamalla lasten syödä kuraa.”

Lähde: Sami Takala / Helsingin Sanomat 3.11.2016

 

« Takaisin