Allergia voi yllättää: hengenvaarallinen reaktio saattaa iskeä puolessa tunnissa

5.9.2016

Tyypillisimpiä anafylaksian aiheuttavia ruoka-aineita aikuisilla ovat pähkinät ja viljat.

Ruoka-aineista johtuvat vaikeat allergiset reaktiot eli anafylaksiat ovat länsimaissa lisääntyneet. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Iho- ja allergiasairaalan keuhkosairauksien erikoislääkärin Hilkka Viitasen mukaan suuntaus näkyy Suomessa. Syitä ilmiöön ei tiedetä.

– Näppituntumani on se, että reaktiot ovat lisääntymässä. Lähetteitä tulee jatkuvasti.

Tyypillisimpiä anafylaksian aiheuttavia ruoka-aineita aikuisilla ovat Viitasen mukaan pähkinät ja viljat. Myös siemenallergiat ovat lisääntyneet, koska muidenkin kuin tavanomaisten viljakasvien siementen käyttö ruuanlaitossa on kasvussa.

Harvinainen ja hengenvaarallinen

Anafylaksia on hyvin harvinainen, mutta aina hengenvaarallinen. Oikeita ensihoitokeinoja on vain yksi:

– Ainoa varmasti tehoava lääkitys on adrenaliiniruiske. Sen jälkeen pitäisi ottaa antihistamiini- ja kortisonitabletit.

Adrenaliinipiikki pitäisi pistää reiteen viivyttelemättä. Ruiske pysäyttää vaikean allergiareaktion etenemisen ja pelastaa hengen.

Riskeistään tietävät kuljettavat yleensä lääkärin määräämää adrenaliinia mukanaan. Aina he eivät ymmärrä oireidensa vakavuutta.

Sairaalaan tuodaan potilaita, jotka eivät ole käyttäneet ruisketta.

– Ihmiset arastelevat adrenaliinin pistämistä. Nopea apu olisi tärkeää, Viitanen varoittaa.

Antihistamiini ei tehoa

Vaikean allergisen reaktion oireita ovat hengenahdistus, nielun turvotus, sydämentykytys, vatsakipu ja pahoinvointi. Anafylaksian oireet alkavat usein ihon kutinalla.

Rajut oireet erottaa helposti lievästä allergiasta. Niihin eivät tehoa antihistamiinit.

– Vaikea allerginen reaktio tulee yleensä noin puolessa tunnissa ruokailun jälkeen. Anafylaksia ilmenee useissa elimissä yhtä aikaa. Vaikeasta reaktiosta on kyse, jos hengenahdistuksen lisäksi on ihottumaa.

Ellei potilas pääse nopeasti päivystykseen eikä ruisketta ole, ovat seurauksena verenpaineen romahtaminen, sydämen rytmihäiriöt ja tajunnanhäiriöt.

Adrenaliinin pistämisen jälkeen anafylaksia vaatii seurantaa sairaalassa. Oireet voivat uusiutua.

Kuolema anafylaktiseen reaktioon on Suomessa nopean hoitoonpääsyn ansiosta poikkeuksellista. Viimeksi se ilmoitettiin kuolinsyyksi muutama vuosi sitten.

Nuorilla reaktioita useammin

Riskiryhmässä ovat hoitamatonta astmaa sairastavat. Vaaniiko kohonnut anafylaksiariski myös nuoria aikuisia, joiden elimistö ei ole yhtä siedättynyt allergisoiville ruoka-aineille kuin keski-ikäisten?

Viitasen mukaan varmaa on ainakin se, että ikä vähentää kaikenlaisia allergioita.

– Nuoret aikuiset saavat allergiareaktioita useammin kuin heitä iäkkäämmät. Sitä, johtuuko se siedättymisestä, ei voi sanoa. Ikääntyminen muuttaa immunologiaa. Kouluikään mennessä lasten merkittävät ruoka-aineallergiat ovat usein väistyneet.

Ruoka-ainesiedätystä hoitomuotona tutkitaan Suomessa ja maailmalla. Parantavista vaikutuksista on jonkin verran näyttöä.

– Aktiivista ruoka-ainesiedätystä kokeillaan vaikeitakin allergiaoireita saaneille. Lapsia siedätetään melko laajasti, mutta aikuisilla sitä vasta aloitellaan.

Joskus anafylaksian laukaisija jää arvoitukseksi.

– Taustalla voi olla muutakin, kuten samanaikaisesti käytettyjä lääkkeitä tai alkoholia.

Lähde: Johanna Jurkka / Aamulehti 4.9.2016

 

« Takaisin