Parempi kuin kallis puhdistin – Tutkimus: ihan tavallinen huonekasvi poistaa kuusi kahdeksasta sisäilmahaitasta

31.8.2016

Popular Science kertoo, että tietyt huonekasvit parantavat ilmanlaatua.

American Chemical Societyn tutkijat ovat todenneet, että huonekasvit poistavat sisäilmasta epäpuhtauksia kuten VOC-päästöjä eli haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Niihin kuuluvat muun muassa bentseeni, asetoni ja formaldehydi.

VOC-päästöjä aiheutuu muun muassa maalista, huonekaluista, kemiallisesti pestyistä vaatteista, printtereistä ja siivoustarvikkeista, ja ne voivat aiheuttaa terveyshaittoja kuten allergiaa, astmaa ja huimausta. Joissakin tapauksissa on jopa havaittu keskushermoston vaurioita tai syöpää.

Sisäilmaa voi puhdistaa suodattimin, mutta ne ovat usein kalliita.

Tutkimuksissa kokeiltiin, miten viisi eri huonekasvia vaikuttaa kahdeksaan VOC-päästöön suljetussa huoneessa. Kaikki kasvit suodattivat asetonia, mutta traakkipuu putsasi sen ilmasta 94-prosenttisesti. Kaikista parhaiten huoneilmaa siivosivat silti ananaskasvit. Ne suodattivat kahdeksasta kemikaalista kuusi 80-prosenttisesti.

Huonekasveilla toteutetusta ilmanpuhdistuksesta voisivat hyötyä ainakin kynsisalongit, joissa asetonin käry on voimakas. Tutkijat aikovat seuraavaksi testata kasvien toimivuutta juuri näissä työpaikoissa.

Lähde: Susanna Peltonen / Tekniikka & Talous 31.8.2016

 

« Takaisin