Allergian aiheuttamat anafylaksiakuolemat lisääntyneet Suomessa

9.8.2016

Tuoreen tutkimuksen mukaan anafylaksiakuolemat ovat lisääntyneet Suomessa. Lapset ovat säästyneet anafylaksiakuolemilta toistaiseksi.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2013 anafylaksiakuolemia oli seitsemän, kun vuonna 1996 niitä oli vain yksi. TAYS:n lasten­tautien erikoislääkäri Juho Kivistö arvioi Lääkärilehdessä, että nousu on tilastollisesti merkitsevä, mutta ei dramaattinen.

Kivistön mukaan trendi heijastelee allergiasairauksien lisääntymistä väestössä. Anafylaksiakuolemat eivät kuitenkaan ole lisääntyneet samalla tavalla kuin allergiset sairaudet ja anafylaksiat.

Yleisimpiä anafylaksiakuoleman aiheuttajia ovat ampiaisen pistot, lääkkeet ja ruoka-aineet.

Anafylaksiaan kuolleiden suomalaisten keski-ikä oli tutkimuksessa 59 vuotta. Noin kuusi kymmenestä oli miehiä. Kansainvälisesti verrattuna Suomessa on melko vähän anafylaksiakuolemia. Vuosina 1996-2013 yhteensä 54 kuoli anafylaksiaan. Ilmaantuvuus oli 0,59 miljoonaa henkilövuotta kohti.

Lapset säästyneet

Tutkimuksissa on aiemmin todettu, että lasten allergisten reaktioiden aiheuttamat sairaalahoidot ovat kaksikertaistuneet Suomessa.

Lääkärilehden haastattelema Kivistö sanoo, että on kansainvälisestikin merkittävää, ettei alle 16-vuotiailla suomalaisille ole ollut anafylaksiakuolemia. Lapsen anafylaksiakuolema on hänen mukaansa kuitenkin mahdollinen Suomessakin.

Suomalaisten ja ruotsalaisten tutkimus julkaistiin Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Lähde: Hilkka Tienhaara / Iltalehti 8.8.2016

 

« Takaisin