Suunnitteilla maailman ensimmäinen luonnollisen sisäilman kerrostalo

15.6.2016

Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan rakennettavaksi asuinkerrostaloa, jossa talon sisäilmasta pyritään tekemään mahdollisimman luonnollinen ja laadukas yhdistämällä luontoa ja teknologiaa.

Kerrostalon jokaisessa huoneistossa luonnollisen sisäilman tuottamisesta huolehtivat suomalaisen terveysteknologiayhtiö Naturventionin Naava-älyviherseinät. Taloon on suunnitteilla 50-70 vuokra-asuntoa, ja kohteelle etsitään parhaillaan sijoituspaikkaa. Talon odotetaan valmistuvan vuonna 2018.

Ihmisen elimistöä ei ole luotu synteettiseen sisäilmaan

Hengitetty ilma vaikuttaa ihmisten terveyteen ja suorituskykyyn. Sisäilma on keskimäärin heikompilaatuista kuin ulkoilma, joten sisäilma on harvoin optimaalista terveydelle. Koneellisesta ilmanvaihdosta huolimatta kaupungeissa sijaitseviin asuntoihin tulee silti muun muassa pakokaasuja, tupakansavua ja hajuja. Sisäilmaan haihtuu myös kemikaaleja rakennus- ja pintamateriaaleista, huonekaluista, teknisistä laitteista ja puhdistusaineista.

“Varsinkin meillä Suomessa ulkoilma on vielä suhteellisen puhdasta. Silti nykypäivän ihminen on eristänyt itsensä tästä luonnollisesta ulkoilmasta ja viettää 90 % ajastaan sisätiloissa ja hengittää päivittäin yli 10 000 litraa usein kehnoa sisäilmaa. Ihmisen suunnittelemat mekaaniset ilmanpuhdistimet pyrkivät tekemään sisäilmasta steriiliä. Naturvention taas haluaa tuoda luonnon luoman ilman sisätiloihin. Naava-viherseinä mukautuu biologisesti jokaiseen tilaan noin kolmessa viikossa ja puhdistaa juuri kyseisen tilan epäpuhtaudet ja säätää ilmankosteutta ihmisille sopivaksi”, Naturventionin perustaja ja teknologiajohtaja Niko Järvinen sanoo.

“Sisäilman laatu on noussut yhdeksi asumisen keskeisimmistä puheenaiheista. Tämän rakennushankkeen tarkoituksena on panostaa laadukkaan sisäilman asumiseen. Laadukkaan sisäilman lisäksi Naava-viherseinä tuo aivan uudella tavalla palan luontoa kiinteäksi osaksi koteja”, Norrealin toimitusjohtaja Roope Tammi sanoo.

Viherseinä vastaa puhdistusteholtaan yli 4000 tavallista huonekasvia

NASAn tutkimuksiin perustuvan Naava-viherseinän kasvien juuristossa elää miljoonia mikrobeja, jotka hajottavat ilman epäpuhtauksia kasveille ravinnoksi. Naavan jokaisen kasvin ilmanpuhdistusteho on tutkitusti yli 100-kertainen tavallisiin viherseiniin tai huonekasveihin verrattuna. Yksi Naava vastaakin puhdistusteholtaan yli 4000 tavallista huonekasvia. Patentoitu älyviherseinä myös mittaa ja säätää sisäilman kosteutta ihmisen terveydelle optimaaliseksi. Ilmaa on helpompi hengittää, mikä vähentää hengitysteiden ja limakalvojen ärsytystä. Se neutralisoi sisäilman hajuja ja raikastaa tunkkaista sisäilmaa sekä vähentää ilmassa leijuvaa pölyä.

Naavalla on myös tärkeä visuaalinen rooli asunnon sisätiloissa. Sen avulla saadaan luonnonmukainen viherelementti mukaan asunnon kiintokalustukseen. Ihminen on tutkitusti onnellisimmillaan luonnossa. Kasvit ja luontokosketus sisätiloissa vähentävät stressiä ja lisäävät hyvinvointia sekä tuottavuutta.

Hankkeessa seurataan Naava-viherseinän vaikutuksia sisäilman laatuun, ja sitä mitataan erilaisilla ilman pitoisuuksia mittaavilla antureilla. Rakennuksen ilmanvaihto toteutetaan ns. biologisesti mukautuvana, energiatehokkaana ratkaisuna.

Talossa käytettävät rakennus- ja sisustusmateriaalit ovat M1-sertifioituja tai vastaavia vähäpäästöisiä materiaaleja. Älyviherseinän allergiaystävälliset kasvit kasvavat mullattomassa kasvualustassa, joka ei kerää hometta eikä aiheuta allergisia reaktioita.

-Lehdistötiedote 15.6.2016

 

« Takaisin