Varhainen altistuminen saattaakin estää ruoka-allergiaa

31.5.2016

Ison brittitutkimuksen mukaan allergisoivien ruoka-aineiden käytön aloittaminen alle puolen vuoden iässä ehkäisee allergioita yhden ja kolmen vuoden iässä.

Lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri Outi Aikio kirjoittaa Lääkärilehdessä (20/2016) ja Potilaan Lääkärilehdessä, että nykysuositukseen verrattuna The New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus toi esiin useita merkittäviä yhteyksiä allergisoivien ruoka-aineiden varhain aloitetun käytön suojaavaan vaikutukseen.

Tulos ei Aikion mukaan ainakaan puolusta välttämistaktiikkaa, vaan ennemmin siedätysideologiaa.

Tutkimuksessa oli mukana 1 303 kuukauden ikäistä vauvaa, joita oli vain rintaruokittu. Heidät arvottiin nykyohjausryhmään (pelkkä rintaruokinta puoli vuotiaaksi asti) tai varhaisen altistuksen ryhmään. Jälkimmäisen ryhmän ruokavalioon tuotiin kuusi tunnettua allergeenia: ensimmäiseksi lehmänmaito (jogurtti), sitten vaihtelevassa järjestyksessä maapähkinä, keitetty kananmuna, seesami, kala ja viimeisenä vehnä.

Aikio sanoo, että on ollut epäselvää, missä iässä pikkuvauvan ruokavalioon voi alkaa lisätä allergisoivia ruoka-aineita. Vaikka suosituksissa kehotetaan pysymään rintamaidossa ensimmäiset kuusi kuukautta, tutkimukset ovat viitanneet varhaisen altistumisen suojaavaan vaikutukseen.

Monien vanhempien on kuitenkin raportoitu välttävän yleisiä allergeeneja ruoka-allergian pelossa.

Lähde: Hilkka Tienhaara / Iltalehti.fi 30.5.2016

 

« Takaisin